Не е лесно да устоим на изкушението да си купим смартфон с AMOLED дисплей. Изображенията са контрастни, ярки и супер въздействащи. Но тези дисплеи имат един голям недостатък и той е прегарянето им.

 

Ето какво трябва да знаем за този проблем според анализаторите от Android Pit.

Какво представлява прегарянето при AMOLED дисплеите

По-младите читатели навярно не са се сблъсквали с такъв проблем, защото той не се среща при LCD дисплеите (въпреки че засяга плазмените телевизори). Това е типичен проблем на CRT мониторите и телевизорите, при който част от екрана става неизползваем.

Може би се питате как това ви засяга, след като смартфона ви няма CRT дисплей, а AMOLED. Този проблем за съжаление засяга и AMOLED дисплеите. Причината е в буквата „О“ в името AMOLED, което означава Organic. С течение на времето, съединенията в AMOLED дисплеите се деформират подобно на  компонентите на батериите, в резултат на което може да оставят призрачни образи в областите, които са били подложени на най-интензивно износване.

Как да се предпазим

Най-простият начин да се избегне изгаряне е да се гарантира, че вашият дисплей не показва едно и също нещо, на едно и също място дълъг период от време. Например, не използвайте часове наред едни и също приложение и не оставяйте екрана на телефона включен докато се зарежда.

Как да поправим прегорял AMOLED дисплей

За съжаление няма начин да поправите прегорял AMOLED дисплей, но може да намалите неприятното усещане от този проблем с едно приложение, наречено AMOLED Burn-In Fixer. То ефективно открива прегорелите участъци и ги замаскира, така че да забравите за проблема. Приложението не работи с версии под Lollipop. В момента приложението е оценено на 4.1 от възможни пет звезди в Google Play, което предполага, че то върши доста добра работа.

 

Вижте защо е добре да използваме тъмен фон при AMOLED дисплеите