Защо има толкова много видео формати? Защо не може всички ние да се споразумеем и да се придържаме към един формат? Не е ли неприятно да изтеглите видеоклип, който е достъпен само във формат, който не се поддържа от устройството, което искате да използвате?

 

Защо се случва това? Какво трябва да знаем, за да избегнем тези главоболия? От Make Use Of обясняват всичко, което трябва да знаем за видео файловете и кодеците.

Какво представляват видео файловете?

Мултимедийните файлове са съставени от две части: компресия и кодек. Разширението на един видео файл всъщност показва типа компресия. Типът на компресия диктува какви видове данни могат да бъдат съхранявани във файла и как тези данни са подредени във файла. Например, един компресиран формат може да има място за един видео запис, един аудио запис, както и за един запис за субтитрите. Работата е там, че типът компресия не е задължително да диктува начина на кодиране на данните.

 

Raw видео кадрите изискват много пространство – една минута запис може да отнеме до няколко гигабайта в зависимост от разделителната способност и кадрите. Ето защо видео записите трябва да се компресират до разумни размери на файла, преди те да могат да бъдат качени на дискове или пуснати онлайн за изтегляне. Но има различни методи за компресия, всеки със своите плюсове и минуси.

 

Когато се говори за видео кодеци, се имат предвид тези различни методи на компресиране. И е важно да се знае, че компресираните файлове могат да поддържат множество кодеци.

 

Ето как може да възникнат проблеми. Дори ако вашето устройство знае как да чете MP4 формат, може да не знае как да декодира видео записа в рамките на този MP4 файл, кодеците биха могли да са Xvid, x264 или x265.

Най-често използваните видео файлове

При изтегляне на видеоклипове от интернет, има 99% вероятност този файл да бъде един от следните три типа компресии:

 

1. AVI (Audio Video Interlaced) – представени за първи път през 1992 г. от Microsoft, AVI файловете бяха най-популярният вид през 90-те години на миналия век и в началото на този. Тези файлове може да съдържат само видео и аудио записи, и реално всеки файл може да побере няколко песни, но тази функция се използва рядко.

 

2. MKV (Matroska Video Container) – представен за първи път през 2002 година, Matroska формата е едновременно безплатен и с отворен стандарт, което го утвърди през годините. MKV файлът може да съдържа почти всички видове видео и аудио кодеци, както и няколко записа на субтитри и DVD менюта и глави, което го прави най-гъвкавия формат, който в момента е на разположение. И докато популярността на Matroska е във възход, този формат не се поддържа универсално.

 

3. MP4 (MPEG-4 Version 2) – MP4 е представен за първи път през 2001 г., но през 2003г. формата беше преработен. MP4 поддържа широк набор от аудио и видео кодеци, но най-често се използва с H.263/H.264 за видео и AAC за аудио. Освен това поддържа канали със субтитри.

 

Най-често срещаните видео кодеци

Въпреки, че няма единен стандарт, повечето клипове са произведени с помощта на един от следните четири видео кодеци. Освен това повечето устройства и видео плейър приложенията поддържат софтуера на повечето от тези често използваните кодеци.

 

1. WMV (Windows Media Video) – WMV е патентован от Microsoft и беше представен за първи път през 1999 г. Файл с WMV разширение е ASF компресия с WMV видео запис, но WMV видео записите могат също така да бъдат съхранени в AVI или MKV компресори. Повечето устройства на Microsoft все още го поддържат, но през последните години популярността му намалява.


2. Xvid (H.263/MPEG-4 Part 2) – представен за първи път през 2001 г. като алтернатива с отворен код на DivX, Xvid става популярен със способността си да компресира DVD филми до CD размери, без това да е за сметка на високото качество. Повечето плейъри днес поддържат Xvid.

 

3. x264 (H.264/MPEG-4 AVC) – представен за първи път през 2003 г., H.264 е познат като стандарт за кодиране при Blu-ray клиповете и като най-популярния стандарт за кодиране на видео стрийминг, използван от сайтове като YouTube, Vimeo и др. x264 е с отворен код и за него  се твърди, че произвежда по-високо качество на видеоклиповете в малки размери на файла.

 

4. x265 (H.265/MPEG-H HEVC) – представен за първи път през 2013г., H.265 е многообещаващ наследник наH.264, който позволява повече от два пъти компресиране на данните, запазвайки същото качество на видеото. Освен това поддържа резолюция до 8К, но все още е твърде нов кодек и за това не се поддържа масово.

 

Вижте кaк да изтегляне и управляваме файлове в Android