Ако сте ъпгрейднали вашия iPhone до iOS 11, то тогава вече сте забелязали множеството промени, които вървят с последната версия на платформата. Една от тях е HEIC - High Efficiency Image File Format – нов формат за изображения, имащ за цел да компресира снимките и те да заемат по-малко място в телефона. Това е страхотно, но може да донесе и някои усложнения.

 

Добрата новина, според CNet е, че има нови инструменти, които ще ви помогнат да избегнете проблеми  и ще ви помогнат да се възползвате по-добре от промяната.

 

Новата технология за компресиране на снимки се предлага с HEIC формата на Apple, вграден в iOS 11, софтуера за iPhone и iPad, който пристигна през месец септември. HEIC е версия на технологията, наречена HEIF (High Efficiency Image Format), която се нуждае от по-малко място за съхранение от стария JPEG формат.

 

Apple се опитаха да вземат предпазни мерки, които да попречат на проблемите с HEIC съвместимостта и  предупреждават разработчиците на приложения да предприемат подобни предпазни мерки. В по-голямата си част обаче HEIC изображенията са вътрешен формат, който се конвертира в JPEG, когато е време да публикувате снимка във Facebook или да я изпратите по имейл. Освен това, не можете да показвате HEIC изображение на несъвместими устройства като лаптопи с Windows, телефони с Android или Mac, който не работи с най-новия MacOS софтуер.

 

HEIF и HEIC представляват пример за ударите на напредъка в изчислителната индустрия. Често не можете да се възползвате от лъскавите нови технологии, докато те не се приемат от всички. От друга страна, технологичните компании се страхуват да възприемат нова технология, докато не бъдат убедени, че тя ще бъде широко приета и така попадаме в един омагьосан кръг. Този вид проблеми вече се отрази негативно на други стандарти за изображения, като JPEG XR на Microsoft и WebP на Google.

Решение

За щастие, има инструменти, които улесняват работата с HEIC. Безплатни онлайн инструменти, като например Нeictojpg.com, ви позволяват да конвертирате HEIC изображения във формат JPEG, както и безплатното приложение iMazing HEIC Converter за iOS.

 

Няма да имате проблем, и ако искате да се движите в другата посока – да свиете вашите JPEG файлове в HEIC формат. За това може да ви помогне приложението Half за iOS, което има цена $3. Версията на този инструмент за Mac е с цена $5. А програмата HEIF Utility, предоставя на потребителите на Windows и опция за конвертиране.

Синхронизиране на файлове

Очевидният начин, по който може да „изкарвате“ HEIC снимки, са приложенията за синхронизиране на файлове като Dropbox, Microsoft OneDrive и Google Drive. За щастие компаниите, които стоят зад тези инструменти, са покрили гърба ви.

 

Dropbox може автоматично да „поглъща“ снимките ви, но на iOS по подразбиране услугата преобразува HEIC файлове в JPEG. Ако искате да запазите HEIC изображенията, отворете приложението Dropbox, докоснете таба Recents в долния ляв ъгъл, докоснете иконата на зъбно колело в горния десен ъгъл, докоснете таба „Сamera Uploads“ и променете “save HEIC photos“ на HEIC.

 

Microsoft OneDrive също преобразува снимките в JPEG. „Това поставя снимките на потребителя в най-съвместимия формат и ще им позволи да гледат снимките си на всички устройства“, заявиха от Microsoft. Ако не ви харесва, можете да деактивирате автоматичното преобразуване, като отворите настройките, натиснете „Аdvanced“, след което изключете функцията „Upload Most Compatible“.

 

Приложението PhotoSync, което синхронизира снимките във вашите устройства и услуги за споделяне на снимки, като Flickr и 500px, също преобразува HEIC в JPEG. Google Drivе оставя HEIC файловете като HEIC, но приложението може да ги преглежда в iOS и Android и през уеб сайта drive.google.com.

Настройките на Apple

Добре е да сте наясно, че ако работите с iOS 10 или по-ранна версия или имате по-стар iPhone, няма да имате възможност да запазвате HEIC изображения. Но ако използвате по-нов телефон, можете да активирате функцията чрез приложението за настройки за iOS. Превъртете надолу до „Camera“, натиснете „Formats“ и изберете „most compatible“ за JPEG и „high efficiency“ за HEIC.

 

Apple Photos също могат да бъдат конфигурирани да конвертират HEIC във формат JPEG. Докоснете „Photos“ в приложението за настройки на iOS, намерете секцията „Transfer to Mac or PC“, след което изберете „automatic“.

 

Lightroom, софтуерът на Adobe Systems за управление и редактиране на снимки, преобразува HEIC изображенията формат, когато ги импортирате. Това е важен ход, тъй като вече можете да стартирате Lightroom на телефона си и да синхронизирате библиотеката си с телефони, таблети, компютри и мрежата.

 

На този етап, Lightroom не съхранява HEIC файлове и дали това някога ще се промени не е ясно, защото от Adobe не дават отговор на този въпрос, тъй като изчакват да видят как ще се развие този формат.

 

За съжаление, бъдещето на HEIC не е ясно. Утвърждаването на Apple е огромен тласък за неговото бъдеще, но не е достатъчно, за да се гарантира успех. Без вградената поддръжка от Windows, Android и широко използвания фото софтуер на Adobe, поставя потребителите в трудна ситуация, която ще продължи поне няколко години. И все пак, каквото и да се случи с HEIC формата, трябва да се радваме на факта, че компаниите постоянно търсят нови начини да направят нещата по-интелигентни.

 

Вижте как да актуализирате вашия iPhone до iOS 11