На специалната конференция, Huawei Developer Conference, Huawei представи официално HarmonyOS – нова базирана на микроядро разпределена операционна система, проектирана да предоставя по-качествено потребителско изживяване от всички устройства, във всякакви ситуации.

 

Обикновено новите операционни системи биват пускани на пазара паралелно с нов тип устройства. Още преди 10 години Huawei прогнозира бъдеще, в което изкуственият интелект и натупаните от човечеството знания и опит ще се интегрират във всички аспекти на живота ни и започна да работи в посока предоставяне на подобно изживяване на потребителите – такова, което да преминава отвъд границите на физическото пространство и да обхваща различни устройства и платформи.

 

HarmonyOS е лека и компактна операционна система с мощна функционалност, която ще бъде използвана първо в смарт устройства като часовници, монитори, тонколони и автомобилни системи. Чрез интегрирането на новата операционна система Huawei цели да създаде интегрирана и споделена екосистема за различни видове устройства, да създаде сигурна и надеждна дигитална среда и да предостави цялостно, по-интелигентно потребителско изживяване за притежателите на всички видове устройства.

 

 

 

 

1. „Безшевно“ свързване: Първата операционна система с разпределена архитектура, благодарение на която може да функционира гладко в екосистема, състояща се от различни видове устройства.

Чрез своята разпределена архитектура с разпределена виртуална шина, HarmonyOS предоставя споделена комуникационна платформа, разпределено управление на данни, разпределено организиране на графици и виртуална периферия. С HarmonyOS създаването на междуплатформени приложения става безпрецедентно лесно. Приложенията, базирани на HarmonyOS, ще могат да функционират гладко, бързо и ефективно на различни типове устройства.

 

 

2. Гладко функциониране: Deterministic Latency Engine и високопроизводителен Inter Process Communication (IPC)

HarmonyOS ще се справи с предизвикателството да осигури гладко функциониране на всички устройства с помощта на специален енджин, управляващ латентността - Deterministic Latency Engine, и високоскоростна вътрешна комуникация на процесите (Inter Process Communication - IPC). Енджинът за управление на латентността приоритизира изпълнението на задачите и предварително задава времеви слотове за изпълнението им. Така се осигурява ефективно планиране на системните ресурси, което намалява латентността на приложенията (забавянето на реакцията им) с 25,7%. От своя страна микроядрото ще направи комуникацията между процесите (IPC) до 5 пъти по-ефективно в сравнение с това на съществуващите операционни системи.

 

 

3. Сигурност: Базирана на микро ядро архитектура, която пренаписва правилата за сигурност и надеждност

HarmonyOS използва изцяло нов, базиран на микро ядро дизайн, който включва повишена сигурност и ниска латентност. Микро ядрото е проектирано да улесни функциите на ядрото на операционната система, давайки възможност за извършване на възможно най-много системни операции в потребителски режим извън ядрото, и добавяйки допълнителна взаимна защита на сигурността. Микроядрото от своя страна осигурява само най-базисните функции като управление на нишките и вътрешната комуникация на процесите (IPC).

 

Базираният на микро ядро дизайн на HarmonyOS използва формализирани методи за верификация, с което изначално пренаписва правилата за сигурност и надеждност в защитена среда - Trusted Execution Environment (TEE). Формализираните методи за верификация са ефективен математически подход за валидиране на коректността на системата от източника, докато традиционните методи за проверка, като функционална проверка и симулация на атаки, са ограничени до определени сценарии. За разлика от тях формализираните методи могат да използват модели на данни, за да проверят всички софтуерни пътеки.

 

HarmonyOS е първата операционна система, която използва формализирана верификация в защитена среда (TEE), с които значително повишава нивото на сигурност. В допълнение, микроядрото на HarmonyOS има значително по-малко код (приблизително една хилядна от този на ядрото на Linux), затова и опасността от атаки е значително по-ниска.

 

 

4. Унифицираност: Интегрираната среда за разработка позволява приложенията да бъдат разработени веднъж и имплементирани на различни устройства

HarmonyOS се характеризира със съвместима с множество устройства среда за разработка, унифицирана компилация от различни програмни езици, и разпределена архитектура, благодарение на което може да се адаптира автоматично към разположението и начина на работа на контролите на различни екрани, поддържа както drag-and-drop базирана работа, така и preview-oriented визуално програмиране. Това позволява на разработчиците по-лесно да създават приложения, които работят на различни устройства. В интегрираната среда разработчиците могат да кодират своите приложения веднъж и да ги имплементират за много устройства, което е основа за изграждане на високо интегрирана екосистема за всички потребителски устройства.

 

HUAWEI ARK е първият статичен компилатор (средата, която превежда от програмен език в машинен код, изпълняван от устройството), който работи на същото ниво като виртуалната машина на Android, позволявайки на разработчиците да компилират машинен код от много съвременни езици за програмиране. Поддържането на унифицирана компилация е предпоставка за разгръщането на креативността и повишаване на ефективността на разработчиците.

 

5. Как ще се развива в бъдеще Huawei HarmonyOS

По време на днешната конференция Huawei представи и пътя на развитие на операционната система. HarmonyOS 1.0 ще бъде първо интегрирана в продукти със смарт екрани, които ще излязат на пазара по-късно тази година. В следващите три години HarmonyOS ще бъде оптимизирана и ще бъде интегрирана в редица смарт устройства, включително в носими устройства, в HUAWEI Vision и в устройства за автомобили.

 

Успехът на HarmonyOS ще зависи от динамичността на екосистестемата от приложения, което е в ръцете на разработчиците. За да стимулира нейното разпространение, Huawei ще предостави HarmonyOS като система с отворен код, достъпна от цял свят. Във връзка с това, Huawei ще основе и фондация и общност, които ще подкрепят по задълбоченото сътрудничество с разработчици.

 

Китай е дом на силна еко система от приложения и има огромна потребителска база. Huawei ще постави основите на HarmonyOS на китайския пазар и след това ще я развие в глобалната екосистема. Huawei ще споделя своя ключов опит в сфери като свързаност, камери и изкуствен интелект. Компанията ще работи и със своите партньори за разработване на приложения и услуги, които ще позволят на потребителите да имат възможно най-доброто потребителско изживяване и ще донесе нов живот на индустрията. 

 

HarmonyOS ще донесе невероятни нови ползи на потребителите, доставчиците на оборудване и разработчиците. За потребителите ще предостави свързано и мощно интелигентно преживяване във всеки аспект от живота.  За доставчици на оборудване това ще им помогне да спечелят предимство в ерата на холистичния интелигентен подход, където 5G, изкуственият интелект и IoT ще се разрастват изключително много. В същото време HarmonyOS ще позволи на разработчиците да достигнат повече хора с по-малко инвестиции.

 

Още от Digital: Изтекоха нови детайли за камеритe на Huawei Mate 30 Pro