Ние хората имаме шест сетива, които ни помагат да възприемем и усетим всичко около нас. Тоест на технологичен език можем да кажем, че нашето тяло притежава естествени сензори, които ни помагат да живеем по-пълноценно.

 

Същото важи и за нашите мобилни джаджи – колкото повече вградени сензори имат толкова по-лесен могат да направят живота ни. Предлагаме ви информацията на Tech Gyd за това какво трябва да знаем за най-важните сензори в джаджите ни.

1. Сензори за движение

Сензорът за движение измерва ротационните сили и ускорението по три оси. Такъв вид сензори са акселерометрите, сензорите за гравитация, жироскопите и ротационните векторни сензори.

2. Сензори за средата около вас

Отчита параметрите на средата около вас, като осветление, влажност на въздуха, налягане и температурата. Такъв вид сензори са термометъра, барометъра и фотометра.

3. Сензори за позиция

Те определят физическата позиция на мобилното устройство и биват два вида: сензори за ориентация и магнитометри.

4. Жироскопи

С негова помощ се определя местоположението на устройството в пространството. Това позволява на потребителите да управляват игри чрез накланяне на смартфона.

5. Акселерометър

Той измерва силата на ускорението, което е приложено върху устройството в m/s2 (метри в секунда на квадрат) по три физически оси (x, y и z), включително силата на гравитацията. Използва се най-често за определяне на типа движение (например, раздрусване, накланяне на устройството и така нататък).

6. Сензори на гравитацията

Силата на гравитацията прилагана на всички три оси се измерва чрез сензорите за гравитация. Използва се най-често за определяне на типа движение – раздрусване, накланяне и други.

7. Барометър

 Барометърът служи за измерване на атмосферното налягане. Барометърът може да бъде използван с най-различни цели, но най-често се използва за по-бързо изчисляване на GPS координатите.

8. Сензори за светлина

Този сензор измерва нивото на светлината около (осветеността) в луксове. Тази информация най-често се използва за управление на яркостта на екрана.

9. Сензори за близост

Този сензор измерва близостта на един обект в сантиметри спрямо екрана на мобилното устройство. Този сензор обикновено се използва за определяне на това дали мобилното устройство се намира близо до ухото на потребителя, за да бъде загасен екранът му по време на разговор.

10. Магнитометър

Този сензор се използва за измерване на магнитните полета. Тази информация се използва от смартфона ви, за да ви посочи Северния полюс. Магнитометърът освен това може да се използва и за откриване на метал.

11. Сензор за пръстови отпечатъци

Все повече смартфони се продават с вградено приложение за четене на пръстови отпечатъци. Тази функция може да се използва за заключване на екрана, за да ви осигури допълнителна сигурност.

12. Пулсомер

Благодарение на този сензор може да следите сърдечния си ритъм, например докато тренирате.

13. Крачкомер

Ако сте загрижени за здравето и физическата си активност и смартфонът ви има този сензор, ще може да го използвате за да следите колко крачки сте направили през целия ден или докато сте се разхождали в парка.
 

Вижте как да подобрим GPS сигнала на смартфон с Android