Всеки път, когато четем за някой модел смартфон, става въпрос и за неговия потребителски интерфейс (UI). Много устройства работят с Android, но когато хората говорят за това как използват своя HTC 10 например, те имат предвид неговия потребителски интерфейс Sense UI или Galaxy Note 5 – TouchWiz.

 

Ако се чувствате объркан по темата, информацията на Android Pit за това какво трябва да знаем за най-популярните Android потребителски интерфейси, може да ви е полезна.  

 

Потребителският интерфейс е дизайнът, чрез който човек си взаимодейства с машината с цел да се позволи ефективно управление и контрол върху машината от страна на човека, като в същото време машината връща обратно информация.

 

Nexus 5X и всички други Nexus устройства, използват заводската версия на Android, тази която другите производители на смартфони използват, за да създадат свои собствени версии на платформата. В действителност, тези различни версии не оказват голямо влияние върху ползването на интерфейса, а най-често включват различни допълнителни приложения.

 

Важно е да се разбере, че потребителските интерфейси на трети страни често се различават между устройствата от един и същ производител. Така например, TouchWiz на Samsung Galaxy S5 изглежда по различен начин от този на Galaxy S7: въпреки че двете UI са базирани на най-новата версия на Android.

 

Пет са най-големите Android потребителски интерфейси, освен заводската версия на платформата:   Samsung TouchWiz, Sony Xperia UI,   HTC Sense, LG LG UX и Huawei / Honor Emotion UI. Ето и информация за всяка една от тях.

TouchWiz

TouchWiz е Android версията на потребителския интерфейс на Samsung. Обичан от едни и мразен от други, този интерфейс е толкова вездесъщ, че често TouchWiz е първото нещо,  което идва на ум на потребителите, когато си мислят за Android, въпреки че той е много по-различен от заводската версия.

 

Текущата версия на TouchWiz е фокусирана върху небесносинята палитра с нюанси на бяло и сиво. Този интерфейс присъства на всички устройства на Samsung – било то таблети или смартфони, евтини или скъпи модели. При заключен екран се вижда часовник, датата и батерията, ако се зарежда.

 

 

Имайте предвид, че приложението „чекмедже“ е в най-долния десен ъгъл на дисплея, а не на типичното си място в центъра най-долу и лентата за търсене на Google е в средата на екрана на устройството, а не в горната част.

 


Може да се каже, че таблото за уведомления, визуално най-много се различава от останалите UI. Датата виси в горния ляв ъгъл, а бутона за опциите може да бъде намерен по-долу върху плъзгаща се линия (която може да се използва, за да се разкрият още повече опции. Плъзгача за яркостта на дисплея е отдолу.

Xperia UI

Xperia UI е Android версията на потребителския интерфейс на Sony. Смартфоните на Sony нямат физически „Нome“ бутон. Бутоните „Return“, „Home“ и „Recent apps“ са включени като част от интерфейса на софтуера.

 

 

Подобно на повечето производители, Sony използва свои собствени персонализирани икони, с преработени лога за разговори, съобщения и контакти. Менюто се намира в центъра най-отдолу на екрана на устройството, а различните начални екрани са изобразени като точки над него. За разлика от Samsung, HTC и LG, UI на Sony не включва новинарски поток в най-лявата част на екрана. Освен това Sony избират ярки цветове за своите основни тапети.

 


Xperia UI включва няколко медийни приложения на Sony – Music, Album, Video, както и брандирания магазин на компанията 'What's New?'. Разбира се, един от основните фокуси на Sony е върху софтуера на камерата с ръчни и автоматични режими, както и върху поддържането на специални настройки и плъгини.

Sense

Sense е Android версията на потребителския интерфейс на тайванския производител HTC. Той е много близък до основната заводска версия на Android, само началния екран и приложението „чекмедже“ са различни. HTC предлага специална емисия новини в най-лявата част на екрана, известна като Blinkfeed. Може да бъде персонализирана, за да покаже темите, които ви интересуват.

 


Подобно на TouchWiz и Xperia UI, Sense има магазин за теми, така че можете да персонализирате смартфона си. Менюто с настройките на Sense до голяма степен е същото като в заводската версия на платформата, но с някои специални допълнения като например менюто BoomSound за персонализиране на звука.

 

 

Sense предлага свои собствени функции за пестене на батерията, жестове и възможности за трансфер на данните от устройството.

LG UX

LG UX е потребителския интерфейс на LG. Когато говорим за LG телефони, за мнозина изпъква мисълта за странната смесица от тапети по подразбиране. Нещата се подобриха с LG G5, но все още преминаването от зелено към лилаво в тапета създава леко неудобство.

 

 

LG G5 въведе използването на плоски, квадратни икони и премахна приложението „чекмедже“. Това означава, че всички приложения, които изтегляте на LG G5 ще се появяват на началните екрани.

 

 

Таблото за известия има някои малки разлики от заводската версия на Android. В горния ляв ъгъл, ще откриете датата и часа, настройките за яркостта на дисплея, както и бърз достъп до настройките. По подразбиране, LG не ви позволява да включите или изключите мобилните данни директно от лентата за бърз достъп, но можете да влачите и пускате функции в нея, ако желаете.

Emotion UI

Emotion UI (известен още като EMUI) е Android версията на потребителския интерфейс на Huawei и Honor. Подобно на LG UX, и при EMUI липсва приложение „чекмедже“, което е една от причините, поради които често се сравняват с iOS.

 

 

EMUI все още изостава доста от останалите потребителски интерфейси, но Huawei успяха да постигнат някакъв напредък в последно време и като се има предвид нарастващата популярност на компанията, няма съмнение, че тя ще продължи да развива своя софтуер в бъдеще.

 

 

Заключването на екрана в EMUI, е един от най-уникалните сред мобилните устройства и може да се използва за достъп до допълнителни функции като фенерче, или записване на звук.

 

Вижте кои производители актуализират най-бързо софтуера на своите Android смартфони