Версията на Microsoft Office 2019 ще бъде изключително за Windows 10. Докато Office 2019 може да работи на Windows 7 и 8.1, Microsoft няма намерение да го поддържа на тези версии на операционната си система. Освен това Office 2019 може да бъде последната версия на Office, налична извън абонамента на Office 365.

 

Много неща се случват с Microsoft Office тази година, напомнят от Make Use Of. Нека да разгледаме промените.

Кога излиза Microsoft Office 2019?

Все още няма официално обявена  дата за пускането на Microsoft Office 2019 и е трудно да се направят прогнози. Ако погледнем назад във времето, ще видим че новите версии на са излизали по всяко време на годината. Така например, Office 2000 излезе през юни 1999 година, Office 2003 през октомври  2003, а Office 2016 – през септември 2015 година.

Какви нови функции ще включва Office 2019?

Microsoft все още не е публикувала изчерпателна информация за новите функции. В блог пост от септември 2017 година, обаче, Джаред Спатаро, генерален мениджър на Office, споменава няколко:

 

- Нови и подобрени функции за чувствителността на натиск, ефекта на наклона и повторението.


-  Нови Excel формули и диаграми, за да стане анализа на данните по-мощен.


- Функции за визуалната анимация, като Morph и Zoom, за по-добри PowerPoint презентации.

 

Спатаро също изброява подобрения в сървъра по отношение на използваемостта и гласа. Може ли това да означава, че Cortana ще се интегрира по-добре с Office 2019? Ще разберем това, когато първите визуализации на Office 2019 се появят в средата на 2018 година.

Колко ще струва Microsoft Office 2019?

Ако в момента сте абонирани за Office 365, няма да плащате допълнително за надстройката на Office. Вашите месечни или годишни абонаментни такси би трябвало да останат стабилни, въпреки че не можем да обещаем, че Microsoft няма да коригира цената.

За съжаление все още няма подробности за ценообразуването за самостоятелната версия на Office 2019 за настолни компютри. Очаква се обаче, Microsoft да предложи нива, подобни на Office 2016. В момента цената за Office Home & Student 2016 е $ 149.99.

Обърнете внимание, че в момента Office Home и Student десктоп версиите съдържат само Word, Excel, PowerPoint и OneNote. Ако имате нужда от Outlook, Publisher и / или Access, ще имате нужда от Home and Business версията или ще трябва да се абонирате за Office 365.

 

Освен всичко останало, абонаментът за Office включва и 1TB място за съхранение на OneDrive, 60 минути Skype за стационарни или мобилни номера, поддръжка на Microsoft и безплатни актуализации за всички продукти на Office.

Как мога да получа Microsoft Office 2019?

1. Текущи абонати на Office 365

Като абонат на Office 365 и Windows 10 ще можете да изтеглите и инсталирате версията на Office 2019 за настолни компютри от вашия акаунт в Windows Live, веднага щом Microsoft пусне новия пакет на Office. За да изтеглите Office, влезте в профила си в login.live.com. От синьото меню горе изберете Services & subscriptions. На следващата страница трябва да видите вашата версия на Office, датата на валидност на абонамента ви и опцията Install Office. Ако искате да тествате нови функции, можете да получите версията Office Insider, която ще ви даде представа за онова, което идва в Office 2019.

2. Ако не сте абонирани за Office 365?

Ще имате възможност да купите Office 2019 директно от Microsoft, от онлайн търговци на дребно, като Amazon, или евентуално от доставчик на доверен местен офис, като Staples или Best Buy.

 

Имайте предвид, че ще имате нужда от Windows 10, за да стартирате поддържана версия на Office 2019. Въпреки това, Microsoft все още не е пуснал системни изисквания за Office 2019 и е вероятно софтуера да работи на Windows 7 или Windows 8.1. Няма обаче да получавате никакви актуализации за неподдържани версии на Windows.

Трябва ли да се надстройва Office за корпоративни потребители?

Не, можете да продължите да използвате тази версия на Office завинаги. Имайте предвид, обаче, че Microsoft ограничава правата на вашия лиценз. По-рано, клиентите на Enterprise можеха да се свържат с услугите на Microsoft, базирани в облака, за целия жизнен цикъл на поддръжка на Office, който беше 10 години. С края на основната поддръжка за Office 2016, Microsoft ще прилага новата си политика, която ограничава достъпа до облачните услуги до първата половина от жизнения цикъл на поддръжката.

 

С други думи, на 13 октомври 2020 година ще загубите възможността да се свържете с Microsoft Exchange за хостване на имейли, SharePoint за онлайн управление на документи и сътрудничество и OneDrive for Business за онлайн съхранение. За да поддържате достъп до тези функции, трябва да преминете към Office 365 ProPlus до октомври 2020 година.

Колко време Microsoft ще поддържа Office 2019?

Основната поддръжка за Office 2019 ще бъде пет години. Разширената поддръжка обаче беше съкратена от пет на две години и се очаква да изтече на 14 октомври 2025 година. Добре е да сте наясно, че няма да има друга вечна или самостоятелна версия на Office след Office 2019. В бъдеще абонаментът за Office 365 може да е единственият начин за достъп до Microsoft Office. Но кой знае дали дотогава ще имаме още настолни компютри.

Office 365 или Office 2019 да си купя?

Зависи. Ако наистина се нуждаете от Office, може да искате да получите единия или другия софтуер. Ако имате лиценз за Office 2016, трябва да го издърпате, докато поддръжката му приключи. Дали Office 365 ще си струва инвестицията зависи от това дали допълнителните функции и включените услуги си струват допълнителните разходи за вас. Във всеки случай не купувайте Office 2019, освен ако не използвате Windows 10.

Ако не сте склонни да надстроите до Windows 10 или да се абонирате за Office 365, пак можете да получите копие на Office 2016. Основната поддръжка продължава до 13 октомври 2020 година, а разширената поддръжка до 14 октомври 2025 година. Това е съответно пет и две години повече от разширената поддръжка за Windows 7 и Windows 8.1.

Има ли безплатни алтернативи на Microsoft Office?

Да! Можете да замените Office 365 с безплатни онлайн офис пакети като онлайн офис пакета на Google или Open365 (базиран на LibreOffice). Можете дори да получите Microsoft Office безплатно, но за ограничен период от време.

 

Вижте най-добрите безплатни алтернативи на Microsoft Office 365