В мрежата излезе доста информация относно любопитната история около искането на ФБР да разполага с достъп до криптираната информация на устройствата на Apple. От Smartfone News ни предлагат информация за всичко, което трябва да знаете, за да сте наясно със същността на проблема.

 

През предходната година, някои служители от охранителните служби на САЩ се обявиха за така наречената „again door“ в методите за криптиране, които Apple (и други технологични корпорации) използват, за да защитават данните на своите служители. По този начин федералното правителство на САЩ ще може да събира данните, които се съхраняват на един iPhone – съобщения, фотографии, местоположение и други – и теоретично да го използва като доказателство при залавянето на престъпници.

 

За съжаление, ако подобен начин за достъп съществува – въпреки оправданието на правораздаващите органи, че той ще се използва за добро – той няма да бъде опазен от посегателството на злонамерени хора. Ето защо е съвсем понятно ако Apple решат да отстояват недосегаемостта на методите си на криптиране, които – ако се вярва на официалното искане от ФБР – са доста трудни за разбиване.

 

Е, ако това не е реклама на хардуера и операционната система на Apple! Но истината е, че ако специалистите от ФБР биха били в състояние да се справят, то и хакери от Русия и Китай ще са способни на същото.

 

Какво точно искат от ФБР и защо Apple не са склонни на подобна стъпка?

 

Искането към Apple е да поставят специален код, с помощта на който ФБР да могат да разбиват пароли без да нарушат целостта на системата. Лошото обаче е, че подобен прецедент ще постави началото за други подобни искания към технологични компании, и то не само от страна на ФБР. Каква е тогава гаранцията, че в някоя от тези служби няма да се намери подкупен служител, който да продаде информацията и всичко да се срине? Такава няма.

 

Сега ни остава само да следим внимателно развитието на нещата, тъй като вече беше загатнато на високо правителствено ниво, че ФБР ще търси да получи на всяка цена онова, което иска, дори и да се наложи Сенатът на САЩ да внесе специален закон, който да принуди Apple и други компании като тях да се съгласят да дадат достъп до криптираните си системи посредством специален код.

 

И въпреки че Apple изглеждат непоколебими в решението си, предстои да видим дали разумът ще надделее само със спекулации от типа „А какви са гаранциите ако…“.