Без значение кой Android смартфон притежавате, той със сигурност има самолетен режим. Може да го откриете в менюто за бързи настройки на устройството си. Вероятно сте виждали тази опция и на всяко друго мобилно устройство, което притежавате.


Но какво всъщност прави самолетният режим? Как можете да го използвате във ваша полза на телефона си? На тези и други въпроси дават отговори от Make Use Of.

Какво представлява самолетния режим в Android?

Режимът Airplane е налице за почти всички смартфони, лаптопи и подобни устройства. Когато го активирате, той спира предаването на всички сигнали от вашето устройство. Ще видите икона на самолет в лентата на състоянието на телефона си, когато режимът е включен.

 

Функцията е известна като самолетен режим, защото много авиокомпании забраняват безжичните устройства на борда самолетите си. Причината е, че телефоните могат да се намесват в комуникационните системи в самолетите.

Какво прави режимът Airplane?

Режимът Airplane деактивира всички безжични функции на вашия телефон:

- Мобилната връзка от вашия оператор: Не можете да осъществявате повиквания, да изпращате текстови съобщения или да използвате мобилни данни за достъп до интернет.

- Wi-Fi: Вашият телефон ще премахне съществуващите Wi-Fi връзки и няма да се свърже с нови.

- Bluetooth: Bluetooth е връзка с малък обхват, която ви позволява да свържете телефона си с високоговорители, слушалки и др. Режимът я деактивира.

- GPS: С GPS, нещата са малко по-различни. Той не предава никакви радиовълни, така че при различните телефони, режимът може или да изключи GPS, или да го остави включен.

Как да включите или изключите режима Airplane?

За да активирате или деактивирате режима Airplane на Android устройството си, изпълнете следните стъпки:

- Прекарайте пръст надолу от горната част на екрана два пъти, за да отворите панела „Бързи настройки“. Друга възможност е да прекарате пръст надолу, като използвате два пръста.

- Потърсете опцията Airplane mode.

- Докоснете я и телефонът ви ще влезе в самолетен режим.

 

Повторете тези стъпки, за да деактивирате самолетния режим. Имайте предвид, че може да отнеме известно време на телефона ви да се свърже отново с Wi-Fi и клетъчните данни, след като излезе от режима.

 

Ако телефонът ви не разполага с този пряк път по някаква причина, отидете в Settings > Network & internet > Airplane mode.

Режимът Airplane щади ли батерията?

Да, самолетният режим определено помага на вашето устройство да пести от батерията. Освен това, тъй като телефонът ви не работи толкова много в самолетен режим, той ще се зарежда и по-бързо.

Можете ли да използвате Wi-Fi в самолетен режим?

Това зависи от устройството ви, но повечето модерни телефони ви позволяват да използвате Wi-Fi, дори когато сте в самолетен режим. Когато активирате самолетен режим, Wi-Fi се изключва, но можете да го активирате отново ръчно.

 

При включен Airplane mode, два пъти прекарайте пръст надолу от горната част на екрана, за да отворите панела „Бързи настройки“, след което докоснете Wi-Fi. Изчакайте няколко секунди.

Работи ли Bluetooth в самолетен режим?

Тук нещата са подобни на Wi-Fi. Активирането на самолетния режим  деактивира Bluetooth, но на повечето телефони можете да го включите отново от панела за бърз достъп. Авиокомпаниите не се интересуват много от Bluetooth, защото обхватът му е малък.

 

Активирането на Bluetooth ви позволява да свържете Bluetooth слушалки, клавиатура или подобни устройства. Дори когато не сте в самолет, можете да включите режима Airplane, за да пестите батерията, докато слушате офлайн музика чрез Bluetooth слушалки.

Използват ли се данни в самолетен режим?

Не, защото самолетният режим не позволява на телефона ви да се свързва с клетъчната мрежа на вашия доставчик. Няма да използвате никакви данни в Airplane mode.

Как се използва Airplane Mode с игри?

Ако обичате да играете игри на телефона си, но мразите рекламите, самолетният режим може да ви помогне. Тъй като деактивира всички интернет връзки, режимът ще скрие рекламите в мобилните игри. Това обаче няма да работи за онлайн игрите.

Алармата работи ли в самолетен режим?

Да, алармите ще звучат нормално, дори и в самолетен режим. Те не разчитат на никаква интернет връзка. Отворете приложението Clock и отворете таба „Alarms“, за да настроите алармата си както обикновено.

Работи ли Snapchat в самолетен режим?

Не. Тъй като Snapchat разчита на интернет връзка, няма да работи изобщо докато  устройството ви е в самолетен режим.

Можете ли да получавате обаждания и текстови съобщения в самолетен режим?

Не, защото телефонът ви няма връзка с клетъчната услуга. Ако някой ви позвъни и вашият телефон е в самолетен режим, той ще чуе гласовата ви поща, все едно телефонът ви е изключен. След като деактивирате самолетния режим ще можете да видите съобщенията, които сте получили докато телефона ви е бил в самолетен режим.

Как да слушате музика в режим самолет?

Тъй като нямате интернет връзка в самолетен режим, приложения за стрийминг на музика, като Spotify, Google Play Music и други, няма да работят. Това означава, че имате две опции за слушане на музика в режим самолет.

 

Първо, ако се абонирате за платените версии на тези услуги, като Spotify Premium or Google Play Music All Access, можете да изтеглите музика на мобилното си устройство. Това ви позволява да я слушате дори и в самолетен режим.

 

Ако не искате да плащате за абонамент, можете да слушате музика, която имате на устройството си. Ще трябва да синхронизирате музиката си с телефона си, след което да изтеглите един от многото музикални плейъри, за да ѝ се наслаждавате.

 

Вижте 8 приложения, които е добре да инсталирате на нов смартфон с Android