Мястото за съхранение винаги е било проблем за собствениците на смартфони. И въпреки, че вече има някои отлични възможности за съхранение в облака, мнозина все още смятат, че имат нужда от MicroSD карта, тъй като тя покрива всичките им нужди за съхранение.

 

Най-евтините 64GB microSD карти на българския пазар

 

Ако и вие смятате така, от Digital Trends ще ви покажат всичко, което трябва да знаете за използването на MicroSD карта на Android.

Поставяне на MicroSD карта

Различните телефони имат различни методи за инсталиране на MicroSD карти, но най-разпространения в наши дни при телефоните от висок клас е чрез поставката за SIM карта (Sim Tray). Ще имате нужда от карфица, с която да натиснете малкия отвор до поставката, за да се отвори. Сега поставете MicroSD картата на поставката, след това плъзнете поставката обратно в телефона.

Преносима или вътрешна памет

В миналото всички MicroSD карти бяха форматирани като преносимо съхранение, но в по-новите телефони, MicroSD картите могат да действат и като вътрешна памет. Разликата е доста значителна и тя може да промени изцяло начина, по който използвате картата.

 

Преносимата памет за Android телефоните е като USB дисковете за компютъра. Така например, можете да сложите файлове на картата, след това да извадите картата от телефона и да ги прехвърлите почти мигновено на компютър, без нужда от допълнителен софтуер. Ако искате да можете да вадите картата от устройството си постоянно или да я заменяте с други карти, това е типът съхранение, което ще искате да използвате.

 

Вътрешната памет е съвсем различна. Вместо MicroSD картата да се използва като място за външно съхранение на файлове, тя се третира като разширение на вътрешна памет на телефона. С други думи, приложения, данни и дори неща като фонови процеси ще бъдат съхранени в картата, което означава, че ще имате проблеми, ако извадите картата от телефона си. Когато използвате MicroSD карта като вътрешна памет, телефонът форматира картата по начин, който само той може да разбере – с други думи, вие не може просто да извадите картата и да я замените с друга, защото устройството ви няма да работи добре.

Прехвърляне на файлове от компютър на SD карта

След като вашата SD карта е форматирана като преносимо съхранение, можете да премествате файлове между SD картата и вградената памет на Android телефон. Можете също така да прехвърляте файлове директно на SD картата от компютър. Ето как се прави това. Включете вашето устройство към компютъра с USB кабел, проверете дали телефонът ви е готов за прехвърляне на файлове  и ще можете да получите достъп до вътрешната памет на телефона и до MicroSD картата чрез This PC на вашия компютър.

Препоръки

1. Не слагайте на MicroSD картата приложения, които използвате често.  Картата е малко по-бавна, в сравнение с вградената памет на Android телефона ви, така че приложенията ще се отварят по-бавно.

 

2. Никога не изваждайте картата директно без да сте преминали през целия процес, за да не загубите файлове. Това важи особено ако сте форматирали MicroSD картата да работи като вътрешна памет. 

 

3. Винаги архивирайте данните, които съхранявате на MicroSD картата си. Картите обикновено имат по-високи нива на недостатъчност в сравнение с другите форми на съхранение. Препоръчително е да архивирате важните файлове  с услуги като Google Drive или Microsoft OneDrive.

 

Вижте как да изберем подходяща microSD карта за смартфон с Android