С всеки изминат ден човечеството се приближава с още една крачка към робо апокалипсиса, за който писатели-фантасти отдавн предупреждават.

 

Софтуер построен от Google вече стресна общността, побеждавайки лесно най-добрият играч на азиатската игра Гo. Тъй като тази игра изисква владеене на стратегия и тактика, както и прикриване на собствените си планове и опит да се разгадаят тактиките на опонента, до скоро се смяташе че тя не може да се играе от робот (машина с изкуствен интелект.)

 

Амбицията и усилията на Google обаче доказаха, че за човешките стремежи граници няма. Компанията показа напредъка, който е постигнат в тази област, което съвсем естествено притесни мнозина. Днес, все повече анализатори и обикновени хора си задават въпроса какво можем да очакваме от изкуствения интелект?

Какво още ще постигнем с изкуствения интелект (Artificial Intelligence, или AI) и кога?


Редица специалисти предвиждат до няколко десетилетия възможностите на изкуствения интелект да достигнат тези на човека. След като обаче вече сме измислили как да създадем изкуствени умове със средно човешко IQ от 100, не след дълго ще създадем и машини с коефициент на интелигентност от 500 и 5000. Последствията за човечеството със сигурност ще са изумителни. Днес хората нямат ни най-малка представа за това какво реално означава изкуствен интелект с IQ 5000. Във времето, ние ще изградим машини, които по-скоро ще са плашещи отколкото в помощ на човечеството.

Защо тогава човечеството си поставя такива ‘опасни‘ цели?

Поведението на машините трудно може да се предвиди, но в човешката природа е заложено да се стремим към усъвършенстване на идеите и знанията си. Дълбоко в себе си обаче всички  здравомислещи хора знаят, че стремежа ни да създадем изкуствен интелект по-умен от който и да е човек е опасно. Това е като атомна бомба, избухне ли последствията ще са катастрофални.

На какъв етап от разработването на съвършения изкуствен интелект сме?

Все още сме много далеч от постигането на изкуствен интелект, който реално може да ни застраши по някакъв начин. Човешкият ум не е статична, рационална машина. Човек се учи всеки ден и е емоционално същество. Изкуственият ум никога няма да бъде човекоподобен. Роботът може да ви каже дали сте депресиран и да действа все едно е в депресия, но той може само това – да имитира. Човек има своите мисли и мечти, които следва и преживява. Изкуственият интелект от друга страна възпроизвежда всичко, за да постигне човекоподобна интелигентност. Всеки един бит от изкуствения мозък е творчество на някой инженер.

 

Разбира се не е изключено човечеството да създаде изкуствен интелект, който да го надмине във всичко. Реално обаче колкото повече научаваме, толкова по-внимателно, критично и интелигентно ще можем да наблюдаваме опасните дела на AI и да вземем необходимите мерки да се предпазим. Това обаче не означава, че стремежът на компании и организации да развиват изкуствен интелект не трябва да е странен и притеснителен за обикновения човек.

 

Вижте шест любопитни факта за изкуствения интелект