Браузърът е нашата врата към целия свят. Ето защо, ако не вземете правилните предпазни мерки, можете буквално да изложите поверителността си на сериозен риск. За щастие, производителите на телефони предлагат множество начини, по които можем да се защитим, като например режима „инкогнито“.

Този режим обаче не е съвършен, всъщност има ограничения, за които според Android Authority трябва да знаем.

Какво е режим „инкогнито“?

Думата инкогнито означава скриване на истинската ви идентичност. Героят в някоя история може да „пътува инкогнито“, за да не бъде открит. Режимът „инкогнито“ на Android устройствата е подобен, това е начин да се скриете, докато пътувате в мрежата. Режимът „инкогнито“, реализиран в Google Chrome на Android, основно крие историята ви на сърфиране, така че другите да не виждат уебсайтовете, които сте посетили. В действителност, той маскира отпечатъците ви в мрежата.

Как да включите режим „инкогнито“?

Режимът „инкогнито“ е достъпен в приложението Chrome на вашето Android устройство, както и на настолния браузър Chrome за Mac, Windows и разбира се ChromeOS. На Android устройство отворете Chrome и докоснете трите точки в адресната лента. Появява се падащ прозорец с редица налични действия. Една от опциите е „нов таб инкогнито“. Докоснете я и Chrome ще отвори нов таб. Ще видите малката икона на човече с очила и шапка, това е потвърждение, че сърфирате в режим инкогнито.

Какво означава да сърфирате в режим „инкогнито“?

Режимът „инкогнито“ е специфична защита на устройството. Той не позволява на другите, които използват устройството ви, да виждат историята на браузъра ви. В този режим самият Chrome не записва историята на браузъра ви, нито каквито и да било данни, които въвеждате в уеб формуляри. Google Chrome няма да синхронизира историята ви в профила ви, ако сте влезли в Chrome. Chrome ще запомни „бисквитките“, данните за сайтовете и разрешенията, предоставени по време на сърфиране, но тази информация се изтрива при затваряне на таба „инкогнито“.

Някои данни все още са видими за другите

Всеки уебсайт, който посещавате, ще знае, че сте го посетили, както и рекламодателите в него. Ако сърфирате от служебния компютър, този който управлява мрежата, ще има достъп до историята ви на сърфиране. Същото важи и за вашия интернет доставчик у дома. Търсачките също ще имат достъп до историята ви на сърфиране и дори могат да показват предложения за търсенето ви въз основа на това къде сте били.

Кои данни всъщност са видими? Вашият IP адрес, който е начин за идентифициране на основното ви местоположение. Вашата действителна дейност в реално време, докато използвате уеб сайт или услуга. Както и вашата самоличност, ако влезете в някоя уеб услуга. Това включва сайтове, собственост на Google, като Gmail.

Самият Chrome не съхранява файловете, които сте изтеглили, докато сърфирате в режим „инкогнито“. Тези файлове се запазват в основната ви папка „Downloads“. Файловете са там, дори след като затворите поверителната сесия за сърфиране. Това означава, че всеки може да ги открие и отвори.

Всички отметки, които създавате в режим инкогнито се запазват в Chrome, както и настройки и корекции за достъпност, които правите по време на инкогнито сърфирането, може също да бъдат запазени в Chrome.

Как да изключите режима „инкогнито“?

Докоснете бутона за табовете в горния десен ъгъл на браузъра и ще видите два вида табове: обикновени и инкогнито. Инкогнито табовете често са оцветени в тъмно. Докоснете бутона „x“ в горния десен ъгъл на всеки таб инкогнито, за да ги затворите.

Chrome в Android ви дава възможност да затворите всички табове инкогнито от менюто за бързи настройки. За целта трябва да докоснете съобщението “Close all incognito tabs”.

Кои други приложения и браузъри имат режим „инкогнито“?

Приложенията на Google, Play Store и Maps имат режим „инкогнито“. Режимът „инкогнито“ в Play Store все още е в тестов период. Идеята му е да ви позволи да преглеждате и търсите приложения, без вашите търсения да се записват. Режимът „инкогнито“ за Google Maps ви позволява да скриете пътуванията и търсенията си. Нито едно от тези решения не пречи на други приложения да виждат какво правите.

YouTube също има режим „инкогнито“. Той не позволява на другите да видят историята на вашето търсене и преглед. Ограниченията са същите като при Chrome.

Safari за iPhone, iPad и Mac поддържа частно сърфиране. Достъп до него е като докоснете бутона на табовете в Safari и след това изберете „private”, за да отворите нов таб. Apple казва, че Safari няма да помни страниците, които сте посетили, историята на търсенето ви или информацията за автоматично попълване, след като затворите таб в режим на частно сърфиране.

Браузърът Microsoft Edge за Windows 10 има режим „InPrivate“, а Firefox поддържа „Private Browsing“ за повечето платформи. Както и при други приложения, те не позволяват на браузъра да записва историята ви на сърфиране, когато сте в правилния режим.  

 

Вижте най-сигурните интернет браузъри за Android смартфони