Често изглежда така, като че ли всички проблеми, които имаме с Android устройството си се дължат на Google Play Services. Какво точно представлява тази услуга и защо се налага да я има на джаджата ни?

 

От Android Pit ще хвърлят ясното по този проблем, като ни обяснят какво точно представлява Google Play Services.

Какво представлява Google Play Services?

Google Play Services не е приложение. Когато се опитате да го отворите нищо няма да се случи. Въпреки това, той е инсталиран по подразбиране за всички Android устройства и има редовни актуализации, а броя на разрешенията, които изисква е впечатляващ. 

Накратко Google Play Services е много тясно свързан  Android системата и представлява пакет от програмни интерфейси (неща, които помагат на програмистите и позволяват на приложенията да комуникират лесно с други приложения).

Какво прави Google Play Services?

Google Play Services позволява на вашия смартфон, да се възползва от най-новите версии на приложенията, без необходимост от обновяване до най-новата версия на Android. Това не включва всички приложения, обаче, а предимно тези разработени от Google (Gmail, Google+, Google Play, и така нататък).

Мога ли да изключа Google Play Services?

Както всички други предварително инсталирани приложения на вашето Android устройство, така и Google Play Services не може да се деинсталира. Въпреки това може да го изключите. За да направите това отидете в Settings > Applications > All > Google Play Services > Disable. Ако опцията „Disable“ не е активна, ще трябва да извършите една междинна стъпка. Отидете в Settings > Security > Device administrators и деактивирайте „Android Device Manager“. Все пак, бъдете внимателни! Ако изключите Google Play Services, вашите приложения включително тези, свързани с Google, няма да функционират правилно или може би изобщо.

Защо Google Play Services консумира много батерия?

Обикновено Google Play Services изконсумират между 5 и 10 % от батерията. Има обаче случаи, в които потребители съобщават за много по-големи проценти и това вече е обезпокоително. Този проблем обикновено възниква след актуализация на Android OS. Най-вероятната причина се дължи на несъвместимост между вашата Android версия и тази на Google Play Services.

Ето го единственото решение:

- Деактивирайте Google Play Services

- Изтрийте актуализациите (Settings > Applications > All > Google Play Services > Uninstall updates). Преди това може да се наложи да отидете в Settings > Security > Device Administrators и да деактивирате Android Device Manager.

- Изключване на синхронизацията на  Google данни (Settings > Accounts. Изберете бутона за менюто и деактивирайте Auto-sync data).

 

Вижте 6 неща, които не e добре да правите с първия си Android смартфон