Сгъваемите смартфони имат труден път на своето развитие. През 2019 г. те бяха представяни като новата хитова иновация в мобилния свят. Очакванията към тях също бяха много високи, но все още са доста далеч от хитово устройство. Все пак те привличат интерес и потенциалът им е на лице. MakeUseOf разказва накратко тяхната история и какво трябва да знаем за тези устройства.

 

 

Първите идеи

Интересът към сгъваемите смартфони датира от много време. Още през 2013 г. Samsung и LG представиха първите си телефони с извити екрани. Това бяха по-скоро концепции, които използваха най-ранното поколение на гъвкавите дисплеи.  Те загатваха потенциала на тези технологии.

Samsung предлагаше Galaxy Round с извит по вертикала дисплей, докато LG G Flex беше леко извит по хоризонтала. Целта им беше да пробват различни идеи за по-удобни и по-здрави смартфони.

 

 

Смелите концепции

Отново през 2013 г. Samsung публикува и концептуален модел на смартфон с гъвкав OLED дисплей, който се превръща в таблет.  Устройството привлече интерес, като това провокира доста други прототипи.

През 2016 г. например Lenovo също представи прототип, чийто сгъваем дисплей наподобява този на днешния Huawei Mate X. Разликата е, че той не се сгъваше на панти, а идеята му беше да може да се увие около китката например и да има ролята на умен часовник.

През 2015 г. се появи и концепцията Drasphone. Той имаше три панти за сгъване и можеше да огъне дисплея на зиг-заг. Така и не стана реалност.

 

 

Първите сгъваеми телефони

След поредицата прототипи, производителите започнаха да се състезават кой ще пусне първия такъв модел на пазара. Технологията на гъвкавите дисплеи все още не беше напълно готова. Затова ZTE измисли алтернативно решение със своя Axon M. Това е сгъваем смартфон, но с два самостоятелни дисплея на една панта.

LG последва примера с V50, който се предлагаше с допълнителен аксесоар – втори дисплей, който може да се добави към устройството. Имаше няколко такива версии, включително LG G8X, който е сред най-добрите подобни модели.

 

 

Истинските сгъваеми телефони

През 2019 г. на пазара се появиха и първите истински сгъваеми смартфони. Това беше първо Huawei Mate X, последван от Samsung Galaxy Fold и Motorola Razr 2020. Първите два модела имаха известни проблеми и дебютът им се забави, за да могат компаниите да подобрят пантите и да ги направят още по-здрави.

И трите модела показаха реалния потенциал на сгъваемите телефони. След като първоначалните проблеми бяха решени, притежателите на такива устройства са предимно доволни. Сгъваемите смартфони са удобни за работа в различни режими и дават повече възможности както за нови функции, така и за дизайнерски решения.

Въпреки това тези устройства все още остават доста скъпи и деликатни. Поради тези причини те все още не са масов пазарен хит, а повечето потребители изчакват следващите поколения, които да са по-здрави и достъпни.

 

 

Какво да очакваме

Развитието на устройствата продължава с бързо темпо. Всеки нов модел е все по-здрав и по-добър. Интересът постепенно застига и повече потребители. Xiaomi Mi Mix Fold също ще е едно от новите предложения на пазара.

Остава да се реши и предизвикателството с цената. Очакванията са, че когато тези модели струват около 1000 долара или по-малко, интересът към тях ще се увеличи значително. За да се случи това обаче е нужно технологията да се развие още повече и да поевтинее. Това е неизбежен процес и е нужно просто търпение.