Хората четат електронни книги повече от всякога – те са с ниска цена, удобни са за „носене“ дори когато сме на почивка, не се налага да ползваме отделно устройство, за да им се насладим защото може да направим това на телефона си и т.н.

 

Но има и едно неудобство за потребителите. За разлика от MP3 файловете, които можете да качите на всеки музикален плейър и да очаквате, че ще работят, електронните книги са лабиринт от патентовани и стандартни формати, а не всички електронни четци поддържат всички формати.

 

От Make Use Of хвърлят светлина върху някои от най-често срещаните формати, като обясняват техните плюсове и минуси.

EPUB

EPUB е най-широко възприетият формат за електронни книги. Първоначално разработен от International Digital Publishing Forum (който вече е част от World Wide Web Consortium), той замени стария Open ebook format (OEB). Тъй като EPUB е безплатен, с отворен стандарт и независим от доставчиците, той се е превърнал в най-разпространеният формат за електронни книги. Форматът може да поддържа цветни изображения, SVG графики, интерактивни елементи и видеоклипове.

 

Почти всички стандартни електронни четци и компютърни операционни системи поддържат този формат, но издателите могат да го натоварят, с която и да е DRM система по свой избор (макар че можете да премахнете DRM защитата на всяка електронна книга, която притежавате).

 

Устройствата Amazon Kindle не могат да четат EPUB (с изключение на таблета Kindle Fire). Ако имате книга в EPUB формат, която искате да прочетете на вашия Kindle, ще се наложи преди това да я конвертирате в друг формат с помощта на Calibre.

MOBI

Подобно на EPUB, форматът MOBI също е производен на стария OEB формат. Френската компания Mobipocket го разработва през 2000 г. и продължава да формира основата на  Mobipocket Reader софтуера. Amazon купи компанията през 2005 година и я развиваше в продължение на 11 години. През октомври 2016 година Amazon затвори уеб сайта и сървърите на Mobipocket, но форматът MOBI продължава да съществува.

 

Има няколко ключови разлики между EPUB и MOBI. Първо, MOBI не е отворен стандарт и следователно не е публично достъпен. Също така не може да поддържа звук или видео. Поддържа се от всички големи електронни четци с изключение на Barnes и Noble Nook. 

AZW и AZW3

AZW и AZW3 форматите са собственост на Amazon. AZW е по-старият от тях; той дебютира заедно с първия Kindle през 2007 година. AZW3 се появи през 2011 година с Kindle Fire. Всеки път, когато купувате или изтегляте електронна книга от Amazon, ще я получите на устройството си в един от двата формата. AZW3 е по-развит от AZW. Поддържа повече стилове, шрифтове и оформления.

 

Двата формата са изключително подобни на MOBI с тази разлика, че поддържат както видео, така и звук. AZW обаче не е толкова широко поддържан от електронните четци както EPUB и MOBI. Естествено, всички продукти на Amazon могат да четат формата, но други популярни устройства, като например четците на Nook и Kobo не могат. Android и iOS могат да прочетат AWZ файл.

IBA

Друг патентован формат за електронни книги, с който вероятно ще се сблъскате е IBA. Това е форматът, използван за книги, създадени в приложението Apple iBooks Author. Технически, форматът е много подобен на EPUB. Въпреки това, той разчита на персонализирания код в приложението Apple Books да функционира и по този начин не може да се чете универсално на всички електронни четци.


Не забравяйте, че този формат се използва само за книги, написани в iBooks Author. Ако купувате електронни книги от магазина iTunes, те ще бъдат във формат EPUB. IBA поддържа видео, звук, изображения и интерактивни елементи.

PDF

Поради широкото разпространение на формата в мрежата, PDF файловете се превърнаха в най-популярния начин за предоставяне на електронни книги. PDF файловете все още не се поддържат масово от четците за електронни книги.

LRS, LRF и LRX

LRS, LRF и LRX са файловите разширения за Broad Band ebook формата. Те са създадени от Sony за гамата им четци за електронни книги. LRS вече е отворен стандарт, но LRF и LRX остават затворени. Независимо от това, Sony изостави и трите формата в полза на EPUB.

FB2

XML-базираният FB2 стартира в Русия. Това е често срещан формат благодарение на способността му да съхранява метаданни в самия файл на електронната книга. Друго предимство е лекотата, с която може да се преобразува в други формати.

DJVU

DJVU е популярен сред научната общност. Той разполага с компресия, която е приблизително 10 пъти по-добра от тази на PDF. Форматът ви позволява да записвате изображения с висока разделителна способност в малки файлове. DJVU е предназначен за съхраняване и преглед на сканирани книги, списания, каталози, документи, научни материали и други изображения. Разширението се отнася за графични формати и може да се отвори на платформи като Windows, Linux, Mac OS X, BlackBerry OS, iOS Android, Symbian OS.

LIT

LIT е формат на Microsoft за електронни книги, които могат да се четат в приложението Microsoft Reader. През 2011 г. Microsoft прекрати формата LIT.

RFT

RFT форматът е съвместим с всеки електронен четец на пазара. Той има предимство пред TXT поради способността му да задържа специални символи и подкрепата му за преформатиране и форматиране на текста.

 

Вижте какво трябва да знаем за популярните видео формати и кодеци