Технологиите за безжично зареждане не са от вчера, но за съжаление те все още не са толкова популярни колкото ни се иска. Както при всяка нова технология, трябва да се уеднаквяват стандарти и да се преодоляват редица други пречки преди тя да започне да се използва масово от потребителите.

 

Но какво точно е безжичното зареждане, как работи и кои телефони поддържат технологията? На тези и други въпроси дават отговор от Pocket-lint.

Какво е безжично зареждане?

Най-общо казано безжичното зареждане е зареждане на батерията на мобилните устройства без нужда от кабели. Използва се електромагнитно поле, за да се предава енергия между два обекта – зарядната станция, свързана чрез кабел към нормалния електрически контакт и устройството, поддържащо технология за безжично зареждане.

Как работи безжичното зареждане?

Най-често срещаната форма на безжично зареждане е индуктивното зареждане. Принципът е следният – в предавателя (в случая подложка за безжично зареждане) се намира една малка бобина, която създава променливо напрежение. Магнитните вълни от нея индуцират напрежение в приемника (друга малка бобина която обаче се намира в смартфона). Създава се електромагнитно поле, което зарежда батерията.

Какви са стандартите за безжично зареждане?

Има няколко конкуриращи се и несъвместими стандарти за безжично зареждане. Един от тях е Qi, разработен е от Wireless Power Consortium и е за индуктивно зареждане на разстояния до 40 mm.

 

Qi има три отделни спецификации на мощност – с ниска мощност до 5W. Използва се предимно за зареждане на мобилни устройства. Със средна мощност до 120W, използва се за зареждане на монитори и лаптопи, и с висока мощност до 1 kW. Използва се за захранване на неща, като например кухненски уреди.


Qi безжичното зареждане е прието от много от най-големите производители на смартфони: Apple, Samsung, Sony, LG, HTC, Huawei, Nokia, Motorola и Blackberry.

Друг стандарт е PMA или Powermat. Той също работи върху индуктивно зареждане, но през 2014 г., PMA подписа сделка с друг консорциум за безжично зареждане, Alliance for Wireless Power (A4WP), който работи с магнитен резонанс. Двете компании може да обменят технологии и патенти, и това да доведе до по-бързо развитие на безжичното зареждане.

Какво телефони поддържат безжично зареждане?

По-голямата част от телефоните поддържат само Qi безжично зареждане, но Galaxy S6, S6 Edge и Blackberry Priv поддържат както Q, така и PMA стандарта. Ето кои са и другите телефони, които поддържат безжично зареждане: Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 Edge, Google Nexus 4, Google Nexus 5, Google Nexus 6, Google Nexus 7, Microsoft Lumia 950 XL и Microsoft Lumia 950.

Мога ли да получа безжичен адаптер за зареждане на телефона си?

Много телефони всъщност имат технологията вградена, но повечето от тях изискват адаптер или калъф, за да подкрепят Qi зареждането. Ето само някои от тези телефони:  Samsung Galaxy S5 - вътрешен адаптер, който се поставя в телефона, зад капака на батерията, Samsung Galaxy S4,  Samsung Galaxy S3, Sony Xperia Z3, Sony Xperia Z2 и Sony Xperia Z.

Apple устройствата поддържат ли безжичното зареждане?

Говори се, че Apple имат намерението предстоящия iPhone 8 да поддържа безжично зареждане. Можете да зареждате някои от досегашните модели iPhone с Qi адаптер. Това са Apple iPhone 5s, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 Plus, Apple iPhone 6s, Apple iPhone 6s Plus, Apple iPhone 7 и Apple iPhone 7 Plus.

 

Apple вече подкрепи безжичното индуктивно зареждане с Apple Watch, часовника просто не поддържа стандарта Qi.

Предимства и недостатъци на безжичното зареждане

Предимствата са очевидни – няма кабели, няма нужда да носите постоянно със себе си зарядни устройства. В дългосрочен план целта е на летищата, в хотелите, кафенета и повече фирми да инсталират станции за безжично зареждане. Така вместо да се налага да носите зарядно ще можете просто да настроите телефона си да зарежда батерията и да го оставите до вас. Преди това да се случи, обаче, трябва да се реши въпросът със стандартите, за да се гарантира, че всички зарядни станции и устройства ще могат да работят заедно. Освен многото стандарти, друг недостатък на безжичното зареждане е по-бавното пълнене на батерията.

 

Вижте смартфоните с най-издръжливи батерии на българския пазар