Някои съвременни модели смартфони предлагат полезната функция за безжично зареждане. За някои хора тя е от съществено значение, за други е безсмислена. Технологията е добра алтернатива на стандартното зареждане и има бъдеще, но все още много потребители не са добре запознати с тази технология, смятат от Android Pit. Ето защо са решили да предоставят малко информация по темата.

Бързо зареждане и електромагнитна индукция

За да разберете напълно как функционира безжичното зареждане, трябва да разберете концепцията за електромагнитно поле и по-общо за електромагнитната индукция. Електромагнитната индукция е система за пренос на енергия, което означава, че тя може да се съхранява или да се използва. Базовият елемент (захранван с електричество) предава енергия на смартфона чрез електромагнитни полета. Сензорите на смартфона възстановяват енергията и я насочват към батерията за съхранение.

Как се изчислява скоростта на зареждане?

Тъй като енергията се предава чрез електромагнитни полета, скоростта зависи от тези полета. Колкото по-големи са те, толкова по-бързо ще бъде зареждането. Проблемът е, че полетата са доста малки, защото смартфоните (поради материала от който са направени) налагат тези  ограничения.

 

Затова вашият смартфон има ограничена скорост на трансфер, с която производителят определя напрежението. Зарядното устройство също излъчва енергия с регулирана скорост.

Какво е Qi?

Qi е най-популярната безжична технология за зареждане. Тя не е ограничена до определен производител, на теория всички производители могат да я използват на своите устройства. Samsung и Apple са може би най-известните марки, които я предлагат с устройствата си. Qi се стреми да стандартизира технологията за безжично зареждане, като включва няколко правила за безопасност, които трябва да бъдат спазвани.

 

Благодарение на Qi технологията за безжично зареждане се постигна значителен напредък. Скоростта на зареждане се е увеличила значително и електроенергията вече не води до значително загряване на устройствата. Qi не само използва технология за зареждане с електромагнитна индукция, но и технология за магнитен резонанс.

Съвместимо ли е устройството ми с индукционното зареждане?

Искате да се откажете от кабелите и да изберете безжичното зареждане за смартфона си? В такъв момент възниква въпроса: дали вашето устройство е съвместимо с тази технология? Ако имате смартфон от висок клас на Samsung от серията Galaxy S или Note, вероятно устройството ви е съвместимо и Samsung има свое собствено зарядно устройство.

 

iPhone 8 също е съвместим с безжичното зареждане. Някои от смартфоните Lumia, Motorola, Xperia, HTC както и някои  Nexus телефони (Nexus 4, Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7, Galaxy Nexus) също са съвместими с технологията Qi.

 

Ако смартфонът ви не е съвместим с технологията за безжично презареждане, не се притеснявайте, има алтернативи. Просто свържете своя смартфон с адаптер, той ще получи енергията и ще я предаде на смартфона през кабел.

 

Вижте 6 съвета за по-бързо зареждане на батерията