Атанас Райков е новият генералният мениджър на Viber за Централна и Източна Европа.

Преди броени часове стана ясно, че една от най-популярните мобилни чат услуги – Viber – се е сдобила с нов Генерален мениджър, който ще отговаря за бизнеса й в Централна и Източна Европа – българина Атанас Райков. Райков е известен най-вече с ролята си на мениджър на отдела по потребителски мобилни продукти и услуги във VIVACOM. Какво още, обаче, трябва да знаем за него.

Още от Digtial: Viber открива представителство за Централна и Източна Европа в България

Образование

Атанас Райков завършва националната финансово-стопанска гимназия, след което се дипломира като бакалавър по Бизнес администрация в Софийския университет, а след това и като магистър по Международни бизнес комуникации в Нов Български Университет. През последната година от обучението си прекарва известно време и в Международния институт по икономика и политически науки към Университета в Джорджтаун.

 

Кариера

Кариерата на Райков започва още докато е в университета с ролята на специалист по електронен маркетинг и проекти към Vivatel. Следва кратък престой в Toastmasters Club като Вицепрезидент на отдела по PR и в БТК като Мениджър Ковергентни услуги. През януари 2010 година започва работа във VIVACOM в ролята на Мениджър по потребителските продукти и услуги, където остава до март 2015 година. Във VIVACOM Райков отговаря за създаването на тарифните планове, а също и за проекта с приложенията VIVA Apps и екосистемата стартъпи, които телекомът подкрепя.

 

Награди и признания

През октомври 2007 година Райков влиза в каталога с най-добри студенти на НБУ, а през декември 2012 година е избран за най-иновативен служител на VIVACOM.

 

Интереси и каузи

Освен от мобилни приложения, уеб услуги и услуги за мобилни плащания, Райков се интересува и от архитектура, тенис и джаз музика. Подкрепя организацията Animal Rescue Bulgaria и се интересува от каузи свързани с икономическото овластяване, образованието, политиката, науката и технологиите. Говори перфектно английски, използва немския за работа и има базови познания по френски.