През месец август миналата година, Google пуснаха Android Nougat. Следващата версия на мобилната платформа носи кодовото име Android O.

 

Google актуализират своята мобилна операционна система всяка година, и въпреки че все още сме много далеч от пускането на следващата версия има някои неща, които вече са ясни за нея. От Pocket-lint дърпат завесата като споделят всичко, което се знае до сега за Android O.

Какво е Android O?

Android O е следващата голяма актуализация на Android, която вероятно ще бъде обозначена и като Android 8.0. Тъй като Android Marshmallow получи числено обозначение Android 6.0,  а  Android Nougat – Android 7.0 -7.1. По-старите версии на Android, като Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, и KitKat, бяха отбелязвани като 4.x актуализации.

Как ще бъде наречена Android O?

Обикновено Google кръщава основните Android актуализации с имена на десерти, като ги избира по азбучен ред. Досега компанията е използвала Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow и Nougat.

 

Няма да сгрешим като кажем, че Google ще пусне Android O през 2017 година, като най-новата версия на платформата ще носи името на някое сладко лакомство, което започва с буквата О, като например Oreo.

Какви нови функции ще предложи Android O?

Към този момент се знае много малко за Android O, но според Venture Beat, Google разработва нови „помощни функции“ за Android, които ще са готови до появата на финалната версия на Android О.

1. Copy Less

Copy Less е първата от тези функции, която има за цел да улесни копирането на текст от едно приложение и поставянето му в друго. Така например, ако някой ви изпрати съобщение, съдържащо адрес, Copy Less ще позволи на Android да изпрати този адрес директно към Google Maps. Но с това приложенията на тази функция няма да се изчерпят, разбира се.

2. Жестови команди

Google вече съобщиха, че са намерили начин да позволят на хората да използват жестови команди, за да предизвикват различни действия в Android. Така например, вече ще можем да стартираме списъка с контакти, като напишем буквата “C“ на дисплея.

Кога Google ще обяви Android O?

Обикновено, Google използват Google I / O, за да загатнат леко какво могат потребителите да очакват от предстоящата нова версия на платформата. Така че, очакваме да чуем нещо за Android O / 8.0 на Google I / O 2017 през месец май.

Кои устройства ще работят с Android O?

Окончателното пускане на Android O / 8.0  трябва да стане най-вероятно през месец август или септември. Обикновено, първи получават новите ъпдейти на операционната система телефоните и таблетите на Google, като им се гарантира предоставянето на актуализациите до три години след освобождаването им.

 

С други думи, Nexus 5X и Nexus 6P ще бъдат поддържани от Google до септември  2017 година. Това означава, че те ще получат както Android Nougat така и Android O. Nexus 9 и Nexus 6 ще получат Android Nougat, но не и Android O. Ако имате най-новия флагман телефон или таблет на някоя компания, най-вероятно устройството ви ще получи актуализацията в рамките на първите няколко месеца на 2018 г.

 

Вижте кои компании най-бързо ъпдейтват смартфоните си с Android