Повечето от нас днес използват своите смартфони в колите си за GPS, навигация и слушане на музика. И защо не? Google Maps предлага много по-добра навигация от вградената, в който и да било автомобил. Но вече има по-добро решение според How To Geek и то е платформата Android Auto.

Какво е Android Auto?

Android Auto е Android за вашия автомобил. Началният екран е интегриран с Google Maps и се поддържат редица аудио приложения. Поддържа се също така и гласов контрол, за да не се налага да се отвлича вниманието от пътя. Android Auto се предлага в две форми. Можете да си купите кола, която има вградена платформата Android Auto или допълнително да си купите дисплей за централното табло на колата си, който да инсталирате. Няколко производители   вече предлагат такива, като JBL, Kenwood и Pioneer.

 

Без значение как ще получите платформата обаче, ядрото на Android Auto е едно и също. От сензорния екран имате бърз достъп до прогнозата за времето, указания към наскоро търсените места и музиката, която слушате в момента. Интерфейсът е много подобен на един  Android телефон, има специални бутони в долната част за Maps, Phone, Home, Music и за връщане към  главния интерфейс.

 

Разбира се, Android Auto не е самостоятелен продукт, по същество той се „захранва“ от телефона ви, тоест ще имате нужда от конкретно приложение на смартфона си, за да ползвате платформата в автомобила си. Можете да включите телефона си в колата чрез USB, и телефонът ще комуникира с Auto чрез USB и Bluetooth, в зависимост от това, което той прави. Например, той ще стартира музика през USB, но провеждането на телефонни разговори ще става през Bluetooth.

Какви са недостатъците на Android Auto?

Android Auto не е съвършен, разбира се. Най-големият проблем, на който може да се натъкнете е с гласовия контрол, който не винаги работи така добре както бихте искали. Също така, това удобство е все още доста скъпо. Вие ще имате нужда или от нова кола с вграден Android Auto или ще трябва да инсталирате платформата във вашата съществуваща кола, което също е доста скъпо около $ 500 без монтажа.

Защо да избирам Android Auto, а да не ползвам смартфона си?

Повечето Auto устройства имат значително по-големи дисплеи, отколкото дори най-големите Android телефони. Това е предимство, защото всичко е много по-лесно да се види от водача. И, тъй като можете да го контролирате предимно с гласа си, много по-лесно е да си взаимодействате с него.

 

По принцип, използването на телефоните изисква изцяло вниманието ни. Това е нещото, с което Auto ги превъзхожда. Платформата Android Auto е проектирана, така че използването ѝ да не отнема вниманието на шофьора от пътя и в същото време да обърне вниманието му върху важните неща на пътя и в колата.

 

Разбира се, всичко това може да направите и с един Android телефон, но Auto предлага по-ефективен начин да го направите. Освен това не е нужно да се притеснявате, че телефонът ви ще прегрее докато е изложен на пряката слънчева светлина до предното стъкло на колата ви през лятото.

 

Когато става въпрос за многозадачност, Auto превъзхожда използването на телефоните в колата в почти всяко едно отношение. Може спокойно да използвате Auto за навигация, музика, приемане на съобщения и телефонни обаждания едновременно. Музиката автоматично ще спре, когато има телефонно повикване или получите съобщение, и ще започне отново след това. Навигацията е през цялото време, с постоянни актуализации на трафика и уведомления за по-бързи маршрути. 

 

Вижте кои автомобили ще могат да работят с платформата Android Auto