Google вече потвърди, че името на новата версия на мобилната ѝ платформа е Android 6.0 Marshmallow. Освен това, от компанията представиха заедно с Android 6.0 SDK и третата и последна версия на Android M Developer Preview.

Какво да очакваме? От PC World ще ни разкажат за всичко, което трябва да знаем за Android 6.0 Marshmallow.

1. Android M Developer Preview 3

Третият и последен ъпдейт до Android M вече е достъпен за избрани Nexus устройства – Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 и Nexus Player – чрез Developer Preview сайта на Google.

2. Какво е новото?

– Услугата Visual Voicemail

Тази услуга прави точно това, което казва името ѝ – тя представя гласовата поща с визуален интерфейс, а не аудио-базирана както досега. За да заработи обаче тази функционалност се изисква съдействието на доставчиците. На този етап T-Mobile и Orange са единствените големи оператори потвърдили, че ще включват тази опция в своите мрежи. Все пак се очаква и много други да последват техния пример и да позволят на своите потребители да работят с нея.

– Завъртане на началния екран

Потребителите вече ще могат да използват телефоните си в пейзажен режим, както в приложенията, така и на началния екран.

–  Auto Backup and Restore за приложенията

Тази функция ще работи с Google Drive и автоматично ще архивира данните и настройките на приложенията ви, с размер на файла до 25 MB. Качените данни не се броят към квотата на хранилището ви в Google Drive, и са кодирани. Ако изгубите вашето устройство или изтриете приложение, ще може да възстановите данните си ако го инсталирате наново. Тази функция работи дори с приложения, които са инсталирани от магазин за приложения на трети страни.

– Ново чекмедже с приложения

Приложението вече се превърта вертикално, а не хоризонтално при това върху бял фон, а не върху блед нюанс на тапета на началния екран. Освен това, в горната част на менюто ще видите вашите четири последно използвани приложения.

– Android M RAM мениджър

Google въвежда нов RAM мениджър за Android M с цел да предостави на потребителите по-точна и разбираема информация относно използването на RAM от различните приложения. Тази информация може да бъде намерена като се отиде на Settings > Apps > Options (бутона с три точки) > Advanced > Memory.

– Adoptable Storage Devices

Adoptable Storage Devices е нова функция за съхранение на данни, която дава възможност да преместим приложения и лични данни на външен източник (като например SD карта или USB диск). На този етап се поддържат microSD карти и USB OTG устройства.

– Тъмни теми

Потребителите вече ще могат да избират тъмни теми, които ще трансформират фона на менюто от бял до тъмно сив цвят. В момента това е възможно само за менюто за настройки и чекмеджето с приложения.

– Google Now

Google Now също е претърпял промени и вече е по-умен от всякога. Може да ви даде точни отговори на вашите въпроси и да ви помогне да предприемете действия. Google Now работи с пилотна програма, наречена ‘Now on Tap’, която поддържа повече от 100 популярни приложения. Вече може да питате Google Now когато ползвате конкретно приложение и услугата ще разбере че въпроса ви е свързан именно с това приложение. Например, ако сте в Spotify и кажете ‘Ok Google, какво е истинското име?’, Now on Tap ще знае, че говорите за музиканта, който слушате в момента и ще ви предостави резултатите от търсенето в полето.

– Google Chrome 

Chrome е по-лек и по-бърз от всякога. Уеб страниците се зареждат четири пъти по-бързо и използва 80 процента по-малко байтове. Chrome също ще поддържа офлайн режим.

– Google Photos

До скоро част от Google+, Google Photos вече е самостоятелна услуга за съхранение и споделяне на снимки и видео. Тя предоставя неограничено безплатно пространство за максимум 16 MP снимки и 1080p видео. Google Photos ще съхранява висококачествени компресирани версии на нашите снимки и филми.

 

Вижте още как да обновим софтуера на Android смартфон или таблет