Потребителите на Мтел бяха приятно изненадани от новината, която телекомът обяви официално на уеб сайата си. Именно пускането на дългоочакваната от всички 4G LTE мрежа. Тя стартира официално от 25 април 2016г., а според данни на Мтел към настоящия месец, новата мрежа вече покрива 75% от населението на България.

Ката на покрититието на 4G, 3.5G и 3G мрежата на Мтел в България.

 

Добрата новина за всички абонати на Мтел е,  че ще ползват 4G мрежата напълно безплатно в рамките на три месеца (до 31.07.2016г.). Сигурно повече от вас се питат колко бърза ще е новата мрежа. За начало Мтел обещава скорост от 86 Mbps, но след получаване на допълнителни честоти от КРС, скорсотта тя ще достигне до 130 Mbps. Само за пример, скоростта в 3G мрежата на Мтел е 42 Mbps.

Какво ни трябва за да ползваме 4G мрежата на Мтел :

1. Смартфон или таблет, който поддържа 4G.

2. SIM карта, която поддържа 4G. Може да проверите дали вашата  SIM карта поддържа тази мрежа с безплатен SMS на номер 1444.

3. Да сме в покритие на 4G мрежата.

Какво ще можем да правим в 4G мрежата на Мтел със смартфоните и останалите устройства?

Видео разговори - С 4G мрежите видео разговорите чрез приложения като Skype и Apple FaceTime ще ни предложат много по-добро усещане и изживяване благодарение на по-доброто качесво на картината и звука.

 

Игри - По-високите скорости ще окажат огромно влияние и когато играте в мрежа, тъй като ще ви гарантира, че играта ви ще е плавна и непрекъсвана. Днес много мултиплейърни игри дори няма да ви позволят да играете в мрежа с други на 3G.

 

Видио стрийминг - Въпреки че е възможно да гледате телевизия и филми от различни услуги през 3G връзка, вие несъмнено ще почувствате разликата ако използвате 4G.

 

Споделяне на Интернет - Ако трябва да използвате лаптоп или друго устройство без мобилен интернет и няма Wi-Fi сигнал  около вас, можете да споделите мобилната връзка за данни на таблета или смартфона си чрез тетъринг през USB или Bluetooth. Можете също да я споделяте с до 8 устройства едновременно като превърнете телефона си в преносима точка за достъп до Wi-Fi. Естествено, една 4G връзка усигуряваща по-висока скорост ще е идеална в тази ситуация.

 

Качване на снимки - Едно от нещата, които много облачни услуги предлагат е бързо качване на снимки на сърварите на компанията която ги предлага. Всеки път, когато правим снимка с нашия смартфон тя не само се съхранява на устройството ни, но може и ако искаме автоматично да ср запише на вашия профил в Google Drive, iCloud, Amazon Cloud, Dropbox или друга услуга за облачно съхранение. Този процес е много плавен, когато сте свързани към 4G, но може да отнеме ужасно много време ако сте свързани чрез 3G. 

Как да настроим 4G мрежата на смартфона си?

Настройки на 4G мрежа за:

iPhone, iPad - Settings -> Celluar -> Cellular Data Options -> Voice & Data -> LTE

Samsung - Мобилни мрежи -> Мрежов режим -> LTE/3G/2G; Settings -> Mobile networks -> Network Mode -> LTE/3G/2G

HTC - Мобилни данни -> Мрежов режим -> 2G/3G/4G авто; Settings->Mobile Data->Network Mode-> 2G/3G/4G auto

LG - Настройки -> Мрежи -> Мобилни данни ->(натиснете 3-те точки горе вдясно) -> Мобилни мрежи -> Мрежови режим -> 2G/3G/4G авто; Settings -> Wirless networks -> Mobile Data -> (натиснете 3-те точки горе вдясно) -> Mobile Network -> Network Mode -> 2G/3G/4G autoю

Windows устройства - Настройки -> Мрежа и безжична връзка -> Мобилна мрежа и SIM -> Настройки на SIM карта -> Най-висока скорост на връзката -> 4G; Settings -> Network&Wireless -> Mobile+Sim -> SIM Settings -> Highest connection speed -> 4G

 

Как ще се отрази 4G LTE мрежата на батерията на нашите смартфони

От Мтел споделят, че когато гледаме видео или сваляме големи файлове, 4G консумира по-малко батерия, просто защото сваля много по-бързо и телефонът не трябва да е във връзка с мрежата дълго време. Като цяло, ако сега батерията на телефона ви не се изтощава бързо, то това не би трябвало да се промени и при използване на 4G мрежата. 

 

Ще се радваме да споделите първите си впечатления от новата 4G мрежа на Мтел и да ни пишете във формата за коментари Facebook или Twitter.