Android Things е още една операционна система от Google. Но какво е по-различното при нея? Google вече има куп операционни системи.

 

Android OS е за смартфони и таблети, Wear OS е за устройства за носене като смарт часовници, Chrome OS захранва лаптопи и други компютри, а Android TV захранва приемници и телевизори.

 

Google прави операционни системи, а Android Things е най-новият пример за това. Платформата има за цел да захранва различни устройства – от интелигентни дисплеи до кухненски уреди.

 

Ето всичко, което трябва да знаете за най-новата операционна система на Google – Android Things, според Pocket-Lint.

Какво представлява Android Things?

Android Things ще захранва смарт устройства и Internet of Things (IoT) джаджи, а софтуерът е на последния етап, което означава, че вероятно скоро ще видим устройствата с Android Things. Това може да се случи по време на Google I / O тази година.

 

Първоначално обявена през 2016 година, платформата Android Things може да работи на продукти като смарт високоговорители, термостати, камери за сигурност, рутери и т.н. Идеята е, че с Android Things ще бъде по-лесно компаниите да започнат да доставят хардуер за IoT, защото ще могат да използват и да работят с инструментите за разработчици на Android, които са използвали в миналото.

 

В основата си, Android Things е версия на Android, насочена към по-способен интелигентен хардуер, отколкото са електрическите крушки.

Какво става с Brillo?

Работата е там, че операционната система Android Things, не е съвсем нова, само името ѝ е ново. Миналата година Google обяви Brillo, базирана на Android OS за интелигентни устройства и IoT джаджи, но оттогава не е направила много с операционната система. Brillo беше преименувана на Android Things.

 

Това също е актуализация, която позволява развитието да бъде осъществено със "същите инструменти за разработчици като стандартните за Android", докато Brillo не предлага това.

 

Нямаше интерес към Brillo, защото опитните разработчици вероятно трудно щяха да се съгласят да започнат работа по нов продукт. Сега, когато имат достъп до същите познати инструменти, надеждата е те бързо да наберат скорост.

Има ли вече Developer Preview?

Да, Google пусна Developer Preview (версия за предварителен преглед за разработчици) на Android Things. Developer Preview 8 вече е пусната, което означава, че сме близо до появата на устройства, които работят с Android Things.

Нещо друго, което трябва да знаете?

Не мислете за Android Things като за Android или Wear OS, които ясно виждате да се показват на телефона или на часовника ви, съответно. Android Things е операционна система, която работи във фонов режим, но не се вижда. Тя позволява на интелигентните устройства да обработват задачите, вместо сървърите да ги обработват. Тъй като е в състояние да изпълнява по-сложни задачи, тя е идеална за по-сложни смарт устройства като принтери и брави.

 

Освен това Android Things устройствата ще могат да се интегрират с устройства с Android и iOS чрез Weave, комуникационна система, която Google пусна заедно с Brillo. Този протокол също така ще позволи на Android Things устройствата да имат достъп до Google Assistant.

 

Вижте готови ли сме за Интернет на нещата