Безжичните джаджи стават все по-популярни, но когато става въпрос за избор на безжични слушалки избора се оказва не толкова лек, колкото би ни се искало.

 

Изборът на подходящия модел за вас ще зависи от много и различни фактори. Ние обаче решихме да насочим вниманието ви само към най-основните. Вижте списъка на Make Use Of съдържащ 4 полезни съвети при избора на безжични слушалки.

 

1. Видове безжични слушалки

Има три основни типа безжични слушалки, които могат да се разделят в две категории – такива, които изискват отделен предавател и такива, които не изискват. В първата категория са инфрачервените и радиочестотните слушалки. Инфрачервените се използват малко, но все пак има фирми, като например Sennheiser, които ги произвеждат. Инфрачервените изискват безпрепятствена пряка видимост между слушалките и предавателя, което означава, че има ограничения както за разстоянието, така и за ъгъла, под който можете да ги използвате.

 

Радиочестотните модели са по-мощни. Тези слушалки могат да работят в диапазона до 45 метра и сигналът може да минава през стени. При тях проблема е интерференцията, която се увеличава с увеличаване на разстоянието, а и други безжични устройства, които използват същия честотен обхват (обикновено 800-900MHz) също може да я предизвикат.

Ако искате слушалки без трансмитер, вашият избор трябва да е Bluetooth модел. Тези слушалки изискват технологията Bluetooth да бъде включена в източника на устройството – всички телефони, преносими компютри, конзоли за игри и много модерни телевизори поддържат технологията. Bluetooth има обхват от около 10 метра.

2. Недостатъци на Bluetooth слушалките

Най-големият аргумент срещу използването на Bluetooth слушалки е че те предлагат лошо качество на звука. Това е така, защото Bluetooth не е била първоначално предназначена за стрийминг на музика с високо качество. Това започна да се променя с въвеждането на A2DP. A2DP e съкращение на Advanced Audio Distribution Profile и е технология чрез която устройствата могат да предават помежду си стерео звук с високо качество чрез Bluetooth. Допълнителни подобрения бяха направени в Bluetooth 3.0 и 4.0, както и чрез въвеждането на aptX кодека. За да се възползвате от него обаче, ще трябва да се уверите, че слушалките и аудио плейъра го поддържат. Samsung, LG, Motorola и HTC са сред производителите на смартфони, чиито устройства поддържат aptX, Apple в момента не е в тази група.

Друг проблем с Bluetooth слушалките е латентността. Това е краткото време между аудио сигнала, постъпващ в слушалките и времето когато можете да го чуете. Вие няма да забележите това закъснение, ако слушате музика, но ако гледате видео и звукът не е в синхрон, това може много да ви издразни. Латентността варира в зависимост от хардуерните и софтуерните настройки които имате. Bluetooth 4.0 е с ниска латентност.

3. Живот на батерията

Безжичните слушалки изискват тяхно собствено захранване. То може да е под формата на вградена акумулаторна батерия или стандартни батерии за еднократна употреба. За Bluetooth слушалки, трябва да се търси живот на батерията от около 8-12 часа. Някои скъпи модели предлагат по-добър живот на батерията, така например Sony DR-BTN200 обещават 40 часа слушане. Не забравяйте обаче, че животът на батерията е свързан с начина, по който слушате музика. Колкото по-силен е звука, толкова по-кратък ще е живота на батерията.

4. NFC

Някои слушалки подкрепят NFC (подобно на Sony DRBTN200). Това е още една безжична технология, която позволява на устройствата да комуникират само като ги държите в непосредствена близост едно до друга. NFC е технология, която е в основата на много безжични системи за плащане. Тя може да намали необходимостта от паролата за първоначалната настройка, а също така ускорява процеса на повторно свързване.

 

Вижте най-добрите аудио слушалки за спорт