Дните на връзването с интернет само през кабел отдавна отминаха. Днес можем да се изненадаме колко много свързани с интернет устройства имаме в домовете си. Повечето от тях са с безжична връзка, благодарение на WiFi рутер. Има доста разнообразни рутери на пазара, всеки с различни възможности. MakeUseOf ни напомнят 4 неща, които трябва да знаем преди да си купим WiFi рутер.

 

Какво е WiFi
Това е търговското име на безжичния стандарт IEEE 802.11, който е в основата на всеки домашен WiFi рутер. Стандартът съществува от 1998 г., като стана популярен с навлизането на смартфоните десетина години по-късно. Той се обновява редовно, което се познава по буквата накрая, например 802.11b или 802.11n//ac и др. Технологията работи на 2.4GHz или 5GHz, като някои рутери поддържат само едната честота, други – и двете. По-голямата честота дава по-голяма скорост, но това зависи и от смущенията, колко други рутери наоколо работят със същата честота, дали тя се поддържа от устройствата и др.

 

Какво всъщност прави един WiFi рутер
Той е своеобразна „фуния”, която получава основния интернет сигнал и го предава на всички устройства, които са свързани с него. През рутера минава целия трафик на дадената интернет връзка, без значение колко устройства са свързани с него. Същевременно той се грижи и за създаването на вътрешната локална мрежа, която да организира свързаните устройства.

 

Какъв WiFi рутер ни е необходим
Някои доставчици сами предоставят рутер, но при други клиентът трябва да си купи. Най-важните критерии са какви версии на IEEE 802.11 поддържа, каква му е максималната теоритична скорост, кои честоти поддържа. Ако често няколко устройства ще стриймват музика или видео например, добре е да е рутер, който поддържа по-високи скорости и повече честоти.

 

Колко е сигурен
Повечето модерни рутери предлагат удобни интерфейси с достъп до много опции и функции. Често има готови настройки, които вършат работа в повечето случаи. Но все пак има неща, които потребителят сам трябва да направи. Едно от тях например е да си поиграе докато настрои антените така, че да разпръскват сигнала максимално добре из дома. Освен това рутерът е входящата точка на целия онлайн трафик и затова трябва да е добре защитен. Това включва промяна на фабричната парола за достъп до настройките, слагането на добра парола за достъп до мрежата и преглеждането на останалите настройки. Повечето рутери дори позволяват ограничаване на устройствата, които да могат да се свържат с мрежата. Всичко това изисква малко време и пробване на различни настройки, докато се избере най-подходящата комбинация за съответния случай.

 

Още от Digital: 5 трика за намиране на безплатни WiFi мрежи