Популярността на бюджетните смартфони расте и това не е изненада. Все повече модели в този клас предлагат доста по-добри спецификации на достъпна цена. При избора на по-евтини телефони има някои допълнителни фактори, които човек трябва да съобрази, за да е доволен от крайния реултат. Ето няколко полезни съвета.

 

 

На първо място е каквво да приротизираме. След като става дума за бюджетно устройство, то няма да предлага от всичко по много. Има различни модели на пазара. Някои поставят акцент над външния вид за сметка на хардуера. Други имат доста по-евтин корпус, но пък мощен процесор. При трети външният вид е приличен, както и процесорът, но пък компенсират с по-слаба камера и т.н.

 

 

Затова е важно човек да си определи кои характеристики в бъдещия му смартфон са най-необходими. Например ако ще изпозвате много телефона за чат и селфита, тогава по-важни ще са камерите и батерията. Ако ще разчитате на смартфона си за сърфиране в интернет, имейли, дори работа и т.н., тогава процесорът и системната памет ще са ключови. Ако ще гледате много видео, то батерията и дисплеят ще са с приоритет и т.н.

 

Добрите спецификации

Обикновено най-честият въпрос е какви точно спецификации са подходящи. Разбира се, лесният отговор е „най-мощните“, но какво означава това? В наши дни е препоръчително телефонът да има 4GB RAM. По отношение на процесорът, по-високите числа означават по-висок клас. Най-актуалният към момента базови процесори са  MediaTek MT6737, MT6739 и Snapdragon 490 ,665 и 765.

 

 

Дисплей

Препоръката за дисплея е да е поне с Full HD резолюция, т.е. 1080p (1920х1080), макар че има и доста евтини модели, които все още предлагат HD720p. Подобна резолюция няма да е проблем за чат и имейли, но може да е недостатъчна за снимки и сърфиране в интернет.

 

 

Също така е важно да се съобрази каква е матрицата. OLED панелите пестят повече енергия и имат повече цветове, но са и по-скъпи. Затова са рядкост в бюджетния клас. По-разпространени са LCD IPS панелите, които макар по-стара технология, вече са доста развити и се справят добре. Някои потребители добавят различни режими и софтуерно подсилване на цветовете, за да компенсират разликата с OLED. Ulefone S10 Pro например има именно голем 5.7-инчов дисплей с HD+ резолюция.

 

Камери

Нека сме честни, това обикновено е най-слабият аспект на бюджетните телефони. Това е очаквано, при положение, че камерите са скъпи и сложни, така че не е коректно от подобен телефон да се очакват снимки с перфектно качество във всяка ситуация.

 

 

И все пак, не липсват модели, чийто камери се справят добре, особено с помощта на софтуера си. Най-добре е да се потърсят снимки от камерата на дадения телефон и да се види дали цветовете са реалистични, как се справя при по-слаба светлина и т.н.

 

 

А при проба на устройството трябва да се гледа колко бързо то фокусира и прави снимката – по-слабият хардуер ще означава, че това ще отнема малко повече време.Модел като Ulefone S9 Pro предлага двойна камера отзад в комбинация с 13МР и 5МР. Предната камера също е 13МР – дстатъчна за атрактивни селфита.

 

Налично пространство

Вече всички приложения, игри, клипове и снимки стават все по-големи. Затова е нужно да има и достатъчно място в телефона. Също така е добре винаги да се оставят около 25% свободен капацитет, за да може операционната система да ги използва за временни файлове, кеш и т.н. Това ще помага за по-бързата и стабилна работа. Затова е добре телефонът да има поне 64GB вградена памет и слот за microSD карта за добавянето на още.

 

 

Батерия

Обикновено това е сред основните акценти на бюджетните телефони. Не е изненада да се намерят по-евтини телефони с батерии от 5000mAh и нагоре. Препоръчителният минимум е около 4000mAh или максимално близо до това. Blackview A60 Pro например предлага батерия с капацитет 4080mAh.

 

 

Бонус – допълнителни екстри

Бюджетните модели понякога се опитват да се отличат с допълнителни екстри. Например стилус, 3.5мм жак или някакъв софтуер. Това обаче не трябва да са фактори, които са определящи в решението кой модел да си изберете, а по-скоро да се третират като приятни бонуси.

 

 

Любопитно: 5 изгодни смартфона, които си заслужава да купите преди Черния петък (Видео)