Няма как да не сте забелязали тенденцията компютрите да стават все по-малки. Ако е дошло време да замените стария компютър с нов, може би се замисляте дали да не се спрете на мини модел. Познавате ли обаче добре тези устройства?

Вижте какво е добре да имаме предвид когато избираме мини PC, според Make Use Of.

1. Barebones vs. Ready To Go

Мини компютрите се предлагат в две разновидности: Barebones и Ready To Go. Barebones моделите имат дънна платка и процесор. Вие ще трябва да купувате отделно и да инсталирате твърдия диск и RAM. Обикновено те са много по-евтини, отколкото Ready To Go моделите.  

Ready To Go комплекта включва твърд диск и RAM, както и операционна система по ваш избор. Този тип мини PC-та са готови да се използват веднага след като ги извадите от кутията. И двата вида мини компютри идват с предварително инсталирани Wi-Fi, Bluetooth, USB и други подобни части.

2. Няма клавиатура, мишка или монитор

Когато си купувате мини компютър, вие получавате само мини компютъра и нищо друго. Вие ще трябва да си купите клавиатура, мишка и монитор, както и високоговорители, за да получите звук. Разбира се, тези са основните периферни устройства, които ще ви трябват, но можете да си купите много повече.

Когато избирате монитор имайте предвид, че мини компютрите имат mini-HDMI изход, така че мониторът ще се нуждае от HDMI порт. Що се отнася до клавиатурата и мишката, мини компютрите поддържат само USB-базирани или Bluetooth-базирани, така че няма да може да използвате тези от стария си компютър.

3. Какво можете да ъпгрейдвате и какво не можете

За разлика от традиционните компютри при мини версиите нещата, които може да ъпгрейдвате са силно ограничени. По-малкият размер означава, че дънната платка не разполага много слотове за различни части. Единствените части, които може да се ъпгрейдват са RAM-а и твърдия диск. Технически погледнато може да ъпгрейдвате и процесора, но това води до отмяна на гаранцията и не се препоръчва.

4. За какво да се внимава при избора на RAM

Мини компютрите поддържат само RAM памет за лаптопи, така че ако имате RAM памет за настолни компютри няма да ви свърши работа в този случай. Освен това, преди да купите RAM за вашия мини PC, проверете колко DIMM слотове има. Повечето мини компютри идват с два слота, но има и такива само с един слот.

5. Хард диск: M.2 срещу 2.5″

Мини компютрите обикновено подкрепят един от двата размера за твърди дискове: М.2 и 2,5-инчов. М.2 е само флаш памет, докато 2.5-инчовия формат дава възможност за избор между SSD и HDD. Важно е все пак да знаете точно какво купувате.

М.2 е новата версия на това, което по-рано се наричаше "mSATA". Тези SSD дискове са малко по-дълги и по-тясни от стандартните SSD. В действителност, те много приличат на RAM пръчки. М.2 обикновено е малко по-бърз от стандартния SSD. 2,5-инчовите дискове са по-евтини и достъпни в по-големи мощности, отколкото М.2. Един 2,5-инчов SSD е по-бърз от 2,5-инчов HDD, но един HDD обикновено предлага по-голям капацитет за съхранение от един SSD.

6. Проверете операционната система

Barebones компютрите не се предлагат с предварително инсталирана операционна система, защото те нямат хард диск. При останалите модели трябва да проверите, когато се спрете на конкретен защото не всички се предлагат с предварително инсталирана операционна система.

Проверете дали надписът гласи „Supports Windows“ или „Comes with Windows“. Думата „supports“ (поддържа) означава, че компютърат може да работи с Windows, но платформата не е предварително инсталирана. Мини компютрите също така работят перфектно с Linux, така че може да обмислите тази възможност.

 

Вижте най-добрите мини компютри в България