Снимането на видео от една-единствена гледна точка вече е демоде. Днес в интернет могат да се намерят хиляди 360-градусови видеоклипове, които ни позволяват да променяме гледната точка, било то със завлачване на екрана с помощта на мишката или посредством устройство за виртуална реалност.

 

360-градусовото видео изглежда като сложна технология, но истината е, че би трябвало всеки потребител да може да заснеме собствено. Въпреки това обаче снимането на подобни видеоклипове е много по-различно от правенето на стандартни видеа. С този материал, взаимстван от сайта Cnet, ще ви дадем 10 съвета, които следва да вземете предвид ако искате да се занимавате с 360-градусово видео.

1. Не всички камери за 360-градусово видео са еднакви

360-градусова камера може да се намери на цени от $200 до $60 000. Имайте предвид, че колкото по-ниска е цената, толкова по-малка е и поддържаната резолюция. Трябва да знаете, също така, че повечето камери не могат да правят 360-градусово видео без помощта на софтуер за пост-обработка или без да бъдат комбинирани с още няколко камери. За да снимате 360-градусово видео „на един път”, например, ще ви трябват шест камери GoPro, гледащи в различни посоки.

 

Може да ви бъде полезно: Най-добрите камери за 360-градусови снимки

2. Не всички 360-градусови видеа са еднакви

Има два основни вида 360-градусови видеа. Едните се наричат моноскопични. Те могат да се гледат на всякакъв тип екран и макар да създават 360-градусов ъгъл на гледане, при тях липсва дълбочина. Вторите се наричат стереоскопични. Те се снимат като всяко друго 3D съдържание – с помощта на две камери – и могат да се гледат в устройства за виртуална реалност. При тях вече се създава перфектна илюзия за дълбочина.

3. Снимането може да бъде и просто, и сложно

Някои камери позволяват лесно снимане на 360-градусово видео. Theta S на Ricoh например е 360-градусовият вариант на една камера тип „насочи-щракни”. Kodak Pixpro SP360 4K Dual Pack Pro, от друга страна, представлява устройство с две камери. Тъй като резултатът е видео, идващо от два източника, се налага по-продължителна пост-обработка. Ако пък сте готови да се гмурнете в света на 360-градусовото видео и да направите първите си стъпки към професионалното снимане, то трябва да можете да се справите с Freedom360 – устройство, което позволява използването на шест камери GoPro Hero4s едновременно.

 

Още от Digital: Какво трябва да знаем за 360-градусовите видеоклипове във Facebook

4. Удобството е ключов фактор

Имайте предвид, че носенето на екипировка за 360-градусово снимане не е особено удобно. Трябва да определите своите приоритети – дали искате по-компактна камера (с по-малко възможности) или, напротив, по-усъвършенствана и обемна камера, която трябва да се носи заедно с всичките й аксесоари.

5. Обектите във видеото може и да не изглеждат така, както в реалността

Трудността при снимането на 360-градусово видео идва от това, че няма как да знаем как ще изглежда това видео. Някои камери като Theta все пак ни позволяват да използваме екрана на телефона си като визьор и така да разбираме как приблизително ще изглежда готовото видео.

 

Може да ви бъде полезно: Нова функция на Google ще улесни създаването на 360-градусови видео клипове

6. Съшиването на видеоклипове не е лесна задача

Theta съшива различните клипове с помощта на вградения си софтуер. По-усъвършенстваните камери обаче не го правят. Това означава, че след всяко снимане трябва да използваме специализиран външен софтуер, за да сливаме клиповете в едно 360-градусово видео. Kodak предлагат безплатен софтуер за съшиване на клипове, който работи автоматично и позволява само малко ръчни настройки. GoPro също предлагат свой софтуер, който е по-усъвършенстван, но и не е безплатен.

7. Резолюцията не е толкова добра, колкото си мислим

Не се подвеждайте от резолюцията, с която се рекламират камерите. Повечето от тях наистина я поддържат, но само при снимане на плоско изображение в RAW формат. След като видеото премине 360-градусовата обработка, резолюцията значително ще се влоши.

8. При споделяне качеството на видеото значително се понижава

Видеото може и да изглежда страхотно на компютъра ви, но имайте предвид, че ако го качите в YouTube или Facebook, то ще бъде компресирано и качеството ще се понижи.

 

Още от Digital: Вече можем да излъчваме на живо 360-градусови клипове в YouTube за Android

9. При гледане качеството може да бъде повишено при наличието на подходяща опция

Ако гледаме 360-градусово видео във Facebook или YouTube с резолюцията по подразбиране, резултатът надали ще бъде страхотен. Хубавото обаче е, че и двата сайта позволяват увеличаване на резолюцията на гледане. Facebook поддържа HD опция, а YouTube понякога позволява увеличаване на резолюцията чак до 4К.

10. Не се демотивирайте от недостатъците на технологията

360-градусовото видео все още е в началната фаза на своето усъвършенстване. Това не трябва да ви демотивира. Все още никой не може да ви каже как да направите перфектно 360-градусово видео, просто защото такова не  съществува. По метода на пробата и грешката обаче сами можете да определите как да снимате видеоклипове, които удовлетворяват личните ви предпочитания.