Закупуването на нов безжичен рутер може да бъде огромно предизвикателство за някои потребители тъй като има стотици възможности. Събирането на цялата необходима информация може да отнеме дни. Но ако знаете отговорите на някои въпроси, процесът ще бъде много по-лесен, а ще бъдете доволни от покупката си.

 

Ето на кои 6 основни въпроси, трябва да си отговорим когато избираме рутер, според Make Use Of.

 

За какво ще ползвате рутера?

Отговорът на този въпрос ще окаже влияние върху отговорите на всички други въпроси, които ще трябва да си зададете. Ако ще използвате интернет само за изпращане на електронна поща и за проверка на цените на акциите, то рутер с основни характеристики ще ви е достатъчен. Ако възнамерявате да гледате онлайн телевизия или филми чрез някоя стрийминг услуга, ще имате нужда от малко по-мощен модел. Ако играете взискателни онлайн игри или прекарвате много време онлайн за да работите по различни проекти, ще имате нужда от максимална скорост за вашия рутер. Купуването на нещо, което отговаря на вашите нужди е най-важната цел, която трябва да имате при закупуването на рутер.

 

Еднобандов, двубандов или трибандов рутер?

Рутерите може да са едно-, дву- или трибандови. Казано с прости думи, това означава, че вие ​​ще имате една, две или три различни налични безжични мрежи в дома си. Еднобандовите рутери вероятно ще ви предоставят само една единствена 2.4GHz мрежа, докато двубандовите рутери ще ви предложат 2.4GHz и 5GHz мрежа.

 

Разликата между тях се състои главно в скоростта; 5GHz ще предава данните много по-бързо. Разбира се, има и недостатъци, тъй като по-високата честота на сигнала прониква по-трудно през стените и други препятствия.

 

Трибандовите рутери обикновено осигуряват една 2.4GHz мрежа и две 5GHz. Тези модели са задължителни в случаите когато има едновременно няколко потребители в мрежата.  С двубандов рутер, можете да сърфирате в интернет на честотната лента от 2,4 GHz и едновременно с това да стриймвате HD филми на честотната лента от 5 GHz и пак няма да имате проблеми.

 

Кой безжичен стандарт да избера?

Има редица безжични стандарти – 802.11a, 802.11b/g/n и 802.11ac. Ако сте си купили компютъра през последните няколко години, почти сигурно е че той е в състояние да се свърже с 802.11n мрежа, която беше основен безжичен стандарт за последните шест години. Тя има потенциала да ви позволи връзки до 2.4GHz или 5GHz, в зависимост от вашия компютър. По-новият стандарт 802.11ac е значително по-бърз, но тъй като той е все още нов и се развива, много компютри все още не са подготвени да се справят с него.

 

Каква скорост?

Скоростта на рутера трябва да е посочена в мегабита в секунда (Mbps). Имайте предвид обаче, че става въпрос за това колко бързо вашия рутер може да предава данни. Така че, ако плащате за 300 Mbps интернет връзка, а имате 900 Mbps рутер това няма да ви осигури по-добра интернет връзка. Поради тази причина, възможностите на рутерите с изключително високи скорости рядко се ползват от потребителите.

 

От какъв вид сигурност имам нужда?

Задължително условие е когато занесете рутера у дома си да го конфигурирате за по-голяма сигурност. Последният стандарт за сигурност е WPA2, така че се уверете, че вашият рутер го поддържа. Повече информация ще получите в статията как да конфигурираме рутера си за по-голяма сигурност.

 

Ще използвате ли различни аксесоари?

Вие можете да включите всякакви неща към вашия рутер за да им осигурите достъп до вашата мрежа, като принтери, твърди дискове, телевизори и интелигентни домакински уреди. Ако имате намерение да свързвате няколко устройства към вашия рутер се уверете, че той има достатъчно USB или Ethernet портове.

 

Вижте пет мини рутера, които е добре да имате когато сте на път