Мислите, че имате нужда от фотоапарат, но наистина не разбирате нищо от тази технология? Не се притеснявайте, нещата не са чак толкова сложни. Преди да подходите към избора на един апарат, обаче, трябва добре да помислите за какво ще го ползвате: за чисто документални цели, за запечатване на моменти със семейството или приятелите или, защо не, за да превърнете фотографията в свое хоби? Ето шест важни фактора, които да вземете предвид преди покупката на първия си дигитален фотоапарат.

 

1. Брой мегапиксели: колкото повече мегапиксели поддържа фотоапаратът, толкова по-добра ще бъде резолюцията на снимките. Големият брой мегапиксели ще ви трябва ако смятате да принтирате фотографиите си в големи формати. Повечето потребители се задоволяват напълно с 6 мегапиксела.

 

2. Вид фотоапарат: компактните апарати тип „насочи-щракни” са подходящи за снимки със семейството и приятелите, докато огледално-рефлексните със сменяема оптика са запазена марка за професионалистите или аматьорите във фотографията.

 

3. Функции: сред най-важните функции на дигиталния апарат са ръчни настройки и фокус, дължина на фокусното разстояние, режими на светкавицата, снимане на видео, а от скоро дори и на 3D съдържание. Прегледайте внимателно характеристиките на даден модел, за да се уверите, че съдържа тези функции, които търсите и, обратно, не предлага твърде много функции, които няма да ви бъдат от полза.

 

4. Марка: направете проучване по форуми или питайте приятели коя марка апарати предпочитат. Имайте предвид, че често различните производители предлагат апарати с различни възможности –това може да ви помогне в избора.

 

5. Начин на покупка: в интернет имате по-голям избор от модели и много от тях се продават на по-ниски цени от тези в магазина. В магазина, обаче, можете да изпробвате апарата. Решете дали теста или цената е вашият приоритет.

 

6. Цена: цената винаги е определящ фактор. Все пак не се втурвайте към най-евтиния модел, защото можете да останете разочаровани.