Ако възнамерявате да си купите Solid State Drive (SSD) диск за своя десктоп или лаптоп, ето няколко неща, които трябва да знаете, преди да приемете предизвикателството.

 

Като цяло, SSD са хард дискове, без никакви движещи се части подобно на картите с памет, използвани в цифровите фотоапарати. Липсата на движещи се части позволява прехвърлянето на данни при максимални скорости.

 

SSD дисковете обаче имат както предимства, така и недостатъци и когато решите да си купите SSD диск, трябва да сте наясно с всички тях. Благодарение на Make Use Of можем да научим повече за тези 5 неща, които трябва да имате предвид при покупка на SSD.

 

1. Цена

През последните години цените на SSD дисковете паднаха, но те все още са по-скъпи от традиционните въртящи се твърди дискове и тази разлика не е за пренебрегване. Ето защо ако бюджетът ви е ограничен, изберете HDD. Ако решите че искате SSD, имайте предвид че закупувате на такъв с по-голям капацитет е по-изгодна сделка.

2. Физически спецификации

Всеки път, когато си купувате хардуер, трябва да внимавате за потенциални несъвместимости. Най-добрият SSD диск в света би бил безполезен, ако не можете да го монтирате в системата си, нали?

– Форм-фактор – SSD дискове с 2,5-инчов форм-фактор са подходящи за лаптопи, но са неподходящи за настолни компютри, които обикновено изискват 3,5-инчов форм-фактор. Проблемът обаче може да се оправи с адаптор. Вече набира популярност и по-нова форма: стандарта М.2 (наричана по-рано NGFF). Тези SSD дискове са малки и тънки, предназначени за ултратънки лаптопи и мини персонални компютри.

– Z-Височина – Само защото сте си взели SSD с 2,5-инчов форм-фактор, не означава, че той ще пасне на вашия лаптоп. Трябва също така да се уверете, че Z-височина или дебелината също са подходящи за вашия лаптоп.

– Интерфейс – Потребителският клас SSD дискове, почти всички имат Serial ATA (SATA) интерфейс, но дали да изберете 3 Gbps SATA или 6 Gbps SATA зависи от това дали компютърът ви може да се справи с тези скорости.

– Шум – Едно от предимствата на SSD пред HDD и SSD е, че работят тихо, защото им липсват механични части.  

3. Производителност

SSD дисковете са значително по-бързи в сравнение с HDD. С SSD диск, компютърът ви ще стартира за секунди, програмите ще стартират почти мигновено, а трансферът на файлове ще е до 10 пъти по-бърз. Това означава, че дори най-лошите SSD дискове са все още много напред от твърдите дискове по отношение на производителността.

4. Капацитет за съхранение

Има една важна разлика между начина, по който SSD и твърдите дискове работят. Поради начина, по който SSD дисковете са проектирани, не е възможно те да презаписват съществуващите данни, нещо което е възможно при HDD. По-скоро, за да запишете нови данни, целият блок трябва първо да бъде изтрита. Освен това, за да се предотврати загуба на данни, каквато информация е съществувала на блока трябва първо да бъде преместена на друго място преди блока да може да бъде изтрит. След като данните се прехвърлят и блока е изтрит, само тогава може да се пишат нови данни. Този процес, изисква празно пространство, за да функционира правилно.

Ако не разполагате с достатъчно свободно място се губи ефективност и време. Това е една от причините поради която производителността на SSD дисковете деградира с течение на времето. За да се запази максималната ефективност, стремете се да запазите 20 до 30 процента от вашия диск празен. Това означава, че за 250 GB диск, трябва да използвате максимум 200 GB.

5. Издържливост

За разлика от хард дисковете, SSD нямат никакви движещи се части, което означава, че няма части, които се износват. Следователно, механичната повреда, не е нещо, което трябва да ви притеснява. Недостатък на SSD дисковете е ограниченият брой цикли на четене/писане, преди да започнат да се амортизират и станат неизползваеми. Животът им не е никак кратък и не е по-малък от този на механичните хард дискове. Тестовете сочат продължителност на живота на тези устройства от около 10 години при сравнително високо натоварване. Освен това SSD дисковете може да загубят данните си ако електричеството прекъсне. Оставането на SSD без електричество повече от 8 дни може да доведе до загуба на данните.

 

Вижте още 5 полезни съвета при работа с SSD дискове