Въпреки че онлайн пазаруването бележи огромен ръст, обикалянето по класическите магазини все още има своя чар. А за много хора все още е и предпочитан начин на пазаруване. Най-малкото защото могат да се докоснат предварително до продукта, който искат.

 

Полезно: Как да направим избор на продукт в онлайн магазин

 

И макар да изглежда по-лесно, избирането на продукт във физически магазин също има своята доза особености и препятствия. Ето няколко неща, които трябва да имаме предвид.

 

Комуникацията с продавач-консултантите

Надали има клиент, който да не е попадал на неподготвен продавач-консултант. Особено в големите магазини се случва често самият клиент да знае повече за продуктите от консултанта. Затова не може да разчитаме особено много на техните препоръки.

 

В такива ситуации обаче можем да разчитаме на верния си приятел смартфона. Можем бързо и лесно да проверим в Google за реални отзиви и мнения за продукта.

 

Освен това можем да използваме смартфона и за да проверим цените на същия продукт в други магазини. Понякога дори същият магазин дава отстъпка при онлайн поръчка.

 

Смартфонът ще помогне и в проверяването дали на етикета са изписани правилните спецификации на продукта, както и сравняването му с конкурентни предложения.

 

Плюсовете

Основно предимство на пазаруването във физически магазин е, че можем да видим продукта в действие. Задължително трябва да проверим дали разполага с всички функции, които очакваме от него и как се справя с тяхното изпълнение.

 

Трябва да се има предвид, че светлината и акустиката в магазина далеч не са оптимални, така че поведението на телевизор или аудио система ще е доста по-различно в домашна обстановка. Все пак, трябва да се провери дали поне най-важните за нашите цели и желания неща са налице.

 

Специално за аудиосистеми и телевизори, можем да си носим със себе си USB флаш памет с видеоклип и песен, с които сме добре запознати и да сравним как ще се представят различните системи спрямо това, което имаме в момента.

 

Не трябва да забравяме и личната преценка. Въпреки че на хартия устройство А е по-добро от устройство Б, лично на нас именно цялостното преживяване, работа и резултати от устройство Б може да ни допадат повече и да пасват по-добре на личните ни вкусове. И тъй като все пак купуваме устройството за себе си, добре е да изберем това, което ни харесва най-много, а не това, което някой друг ни казва, че на него му харесва повече.

 

За какво да внимаваме

На практика всички магазини вече отварят и тестват техниката, която купуваме пред нас. Това може да не се случи за някои по-специфични устройства като фурни, бойлери и др. Но за черната техника е абсолютно задължително.

 

Трябва да имаме и едно наум, ако ни се предлага мострата като последна бройка. Това може да е устройство, което вече е било тествано твърде много и е поизносено.

 

Също така е важно да се поинтересуваме от гаранционните условия и към кого да се обърнем в случай на проблем. Някои магазини държат клиентът да потърси самите тях, други пък препращат директно към съответен сервиз. Също така да попитаме дали гаранцията не трябва да се завери някъде, включително онлайн, тъй като някои производители имат и такова изискване.

 

Не трябва да си спестяваме всякакви въпроси към продавачите, особено преди да платим продукта.

 

И за финал, да не забравяме касовата бележка и да проверим дали на нея и на гаранцията са написани правилните имена на продукта и сериен номер. За да няма проблеми с гаранцията след това.

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix