Празниците чукат на вратата ни и все по-често започваме да се замисляме за подаръците, които ще трябва да поставим под елхата тази година. Според последни проучвания 40 % от потребителите възнамеряват тази година да осигурят всичко необходимо за празниците от онлайн магазините.

 

Всички сме съгласни, че онлайн пазаруването е удобно, бързо и лесно. Въпреки това, онлайн пазаруването крие някои рискове. Ето за кои 3 неща, трябва да внимаваме когато пазаруваме онлайн, според PC World.

1. Нереално изгодни сделки

Може да попаднете на сайтове които ви предлагат доста изгодни сделки в интернет. Внимавайте обаче, когато те звучат прекалено хубаво за да са истина. Не се поддавайте на еуфорията, която със сигурност ще ви завладее около празниците и желанието ви да зарадвате всички. Не са малко фалшивите сайтове, които примамват с талони за популярни продукти, така че преди да пазарувате от някой онлайн търговец го проучете внимателно.

2. Не си давайте личните данни

Ясно е, че трябва да дадете вашия адрес, за да ви доставят продуктите и информация за фактуриране, но не попълвайте всички полета, които не са абсолютно необходими. Ако сайтът изисква от вас да представите твърде много лични данни като номера на вашата банкова сметка или ЕГН-то ви например, изпразнете виртуалната кошница, откажете сделката и отидете да пазарувате другаде.

3. Внимавайте с офертите, които получавате в пощенската си кутия

Много легитимни компании доставят чудесни оферти директно до вашата пощенска кутия. Онлайн измамниците обаче, се възползват от това и могат да ви пренасочат с  фалшиви имейли, които ви подканят да кликнете върху линк или да отворите прикачен файл, към фалшиви сайтове. За да се предпазите не кликайте върху линк, а винаги ръчно въвеждайте URL адреса на онлайн магазина, от който искате да пазарувате.

4. Не използвайте обществени Wi-Fi мрежи

Всяка публична Wi-Fi мрежа, като тези, предлагани в кафенетата или библиотеките, носят допълнителни рискове. Ето защо специалистите препоръчват никога да не ги ползвате за да пазарувате онлайн или за да извършвате каквито и да било финансови транзакции.

 

 Вижте как да си гарантирате по-голяма сигурност в Интернет