Виртуалната реалност е изтъквана като „следващото голямо нещо“ и е технология, която в крайна сметка ще бъде част от нашето ежедневие в бъдеще. Защо обаче да чакаме, когато можем още сега да се забавляваме в света на виртуалната реалност. Благодарение на Mashable, можем да научим какво трябва да имаме предвид, когато си купуваме VR шлем.

Цена

Цената е важен фактор при избора ни на джаджи. Цените на VR шлемовете варират от много достъпни до много скъпи. Изборът на джаджа с по-ниска цена е чудесен начин да тествате и усетите технологията, за да разберете дали ви допада. За $40, може да си купите View-Master Deluxe VR Viewer и часове наред ще се забавлявате цялото семейство. Друга евтина възможност е Google Cardboard. От другата страна са Oculus Rift с цена $ 599, PlayStation VR - $ 400, а цената на НТС Vive е $ 799.

Адаптивни функции

VR шлемовете са за забавление и за да се наслаждавате на такова трябва да търсите някои удобства като например възможност за регулиране на фокуса, както и на държача за смартфони. Освен това VR шлема трябва да е удобен за носене, добре е да има възглавнички по ръба, както и на страничните каишки. Хубаво е самия шлем да приляга плътно на лицето ви и да е стегнат, тъй като ако се пропусне малко светлина  това ще развали удоволствието ви от джаджата.

Важно е съдържанието

Ще трябва да помислите за съдържанието, което ще ви забавлява. Така например, View-Master Deluxe VR Viewer предлага изгодни преживявания (от $ 9,99 до $ 12,99) с Батман в Готъм Сити, с He-Man във Вселената на господарите и с National Geographic и динозаврите. Освен това VR шлема е съвместим с всички Google Cardboard приложения.

PlayStation VR пък има функция наречена „Cinematic Mode“, която позволява да се наслаждавате на 2D съдържание, включително PS4 игри, както и филми. Ползата е, че благодарение на VR шлемът, ще виждате 2D съдържанието на виртуален екран, който покрива цялото ви зрително поле.

 

От Oculus обещаха, че за Oculus Rift до края на годината ще излязат над 100 игри, сред които Minecraft, Rock Band, Edge of Nowhere и The Climb. Компанията финансира и разработката на още 20 игри, които ще бъдат ексклузивни за платформата.

Съвместимост

View-Master Deluxe VR Viewer е съвместим с iOS и Android устройства. Гъвкавостта винаги е предимство, тъй като това означава че може да обновите телефона си, без да е необходимо да обновяват и VR шлема си.

 

PlayStation VR работи с конзолата PlayStation 4, а не изисква използването на мощен компютър.  За работата на PlayStation VR ще е необходима също и камерата PlayStation Camera, която ще добави още $60 към цената на устройството.

 

Oculus Rift и НТС Vive изискват скъп компютър с мощна видеокарта, която да може да обработва голямото количество графична информация.

 

Вижте какво трябва да знаем преди да си купим джаджа за виртуална реалност