Хакерите започнаха да проявяват все по-голям интерес към рансъмуера и това се превърна в най-голямата заплаха за сигурността ни през 2017г. В този случай компютъра ви се инфектира от зловреден софтуер и е необходимо да платите откуп, за да може да си възстановите достъпа до информацията, която съхранявате в него. Най-неприятните вируси от този тип, на които станахме свидетели през последните месеци се казваха Petya и WannaCry. Експертите предупреждават да сме много внимателни, но също, че хакерите постоянно усъвършенстват своите методи.

 

Извършването на подобни заплахи не само генерира стотици хиляди долари на създателите на вирусите, но също така им позволява да компрометират личните данни на потребителите. Все повече правителствени агенции използват рансъмуер, за да шпионират своите граждани, като се твърди, че Petya и WannaCry са разработени именно с подобна цел. От своя страна това е фактор, който ще превърне тези вируси в следващата голяма заплаха за потребителите в интернет. Хакерите вече работят над още по-опасни версии на своите вируси.

 

Pансъмуера започва да използва все по-сложни методи, с които да прониква в компютрите. Още по-неприятното е, че създаването на резервно копие на информацията няма да ви предпази от подобни атаки. Винаги има нещо, което не сте архивирали, като например нов имейл или бележка на десктопа. По всичко личи, че рансъмуера ще става все по-използван метод за хакване на устройствата ни, което ще увеличи значително броя на атаките от подобен тип. Бъдете много внимателни и ъпдейтвайте постоянно софтуерa на компютъра, за да се предпазите.

 

Вижте 12 програми, които ще ви помогнат да се предпазите от рансъмуер вируси