Няма нищо по-лошо от това да видите, че зарядът на батерията на вашата джаджа е паднал под 10 % в момент когато имате нужда да свършите бързо нещо важно. За съжаление обаче батериите не претърпяха голямо развитие за последните няколко десетилетия.

 

Защо изглежда така сякаш иновациите, като че ли винаги „подминават“ усъвършенстването на батериите? Навярно хиляди потребители се питат докога инженерите и технологичните лидери ще пренебрегват този толкова наболял въпрос.

 

Според анализаторите от Pocket-lint, скоро може да има поводи за радост за всички, които страдат от ситуацията. От медията ще ни разкажат за най-новите и вълнуващи открития, които могат да превърнат батериите в супер сила за нашите мобилни устройства.

1. Графен-полимерни батерии за електромобили

Испанска компания е разработила нова батерия, наречена Grabat, която може да предложи на един електрически автомобил пробег от около 1000 км с едно зареждане. Зареждането на тези батерии отнема само 8 минути, а според производителя цената на графеновите батерии може да е с близо 80% по-ниска от тази на литиево-йонните, което ги прави супер икономически ефективни.

2. Лазерно изработени микро суперкондензатори

Учени от Университета Райс са направили пробив в микро суперкондензаторите. В момента те са скъпи, но ако се правят с помощта на лазери това може скоро да се промени. Чрез използването на лазери, производствените разходи падат значително, а резултатът е батерия, която може да се зарежда 50 пъти по-бързо от сегашните батерии и да се разрежда още по-бавно, отколкото сегашните суперкондензатори.  

3. Натриево йонни батерии

Нов тип батерия може да използва натрий, който се съдържа в обикновената трапезна сол. Натрият е не само лесно откриваем и по-евтин от в момента използвания литий, но и задържа повече енергия и е по-издръжлив от обикновените батерии. Енергийната плътност на новите клетки е приблизително 90 ватчаса на килограм. Тази стойност е около половината енергийната плътност на съвременна батерия. Според проведени тестове, новите клетки са в състояние да издържат на най-малко 2000 цикъла на зареждане и разреждане, без да загубят качествата си.

4. Батерии от медна пяна

Бъдещето на батериите е 3D, поне така смята компанията Prieto, която е разработила батерия, която използва субстрат медна пяна. Уникалната 3D архитектура интегрира наножички или субстрат от медна пяна, като и двете имат по-висока енергийна плътност, от която и да е традиционна литиево-йонна батерия. Батерията се зарежда само за няколко минути и издържа 5000 цикъла на зареждане и разреждане.

5. Твърдотелни батерии

Учени от MIT, съвместно с Samsung, са разработили твърдотелни батерии, които са по-добри от сегашните литиево-йонни батерии. Тези батерии са по-безопасни, по-дълготрайни и предлагат повече мощност. Съвременните литиево-йонни батерии разчитат на електролитна течност за транспортиране на заредените частици между двата електрода. Това е тази течност, която може да бъде запалима и която разгражда батерията и ограничава  живота ѝ.

6. Алуминиево графитна батерия

Учени от университета в Станфорд са разработили алуминиево графитна батерия, която е по-гъвкава, по-дълготрайна и се зарежда много по-бързо от съвременните батерии. Реално тези батерии се зареждат за 1 минута.

 

Вижте шест смартфона с издръжливи батерии над 3000 mAh