Милиони потребители очакват с нетърпение изграждането на необходимата 5G инфраструктура, за да се възползват максимално от предимствата на технологията. Европейските държави вече работят активно над своите 5G мрежи и е само въпрос на време всички граждани да имат достъп до 5G свързаност, независимо къде живеят.

Водещите производители вече предлагат смартфони с 5G технологията, които са предимно в премиум сегмента. С течение на времето ще стане свидетели и на по-евтини устройства, които ще направят технологията достъпна за всички. HMD Global е една от компаниите, която разчита основно на ниския и средния ценови клас, за да провокира вниманието на потребителите.

Финландският бранд вече представи първия си 5G смартфон, който се казва Nokia 8.3 5G. Toзи модел бе определен от компанията като "глобално 5G предложение", което може да работи в повечето честотни ленти използвани по цял свят в sub-6GHz спектъра. По този начин HMD Global се надяват Nokia 8.3 5G да достигне до по-голяма аудитория и респективно да генерира повече продажби.

 

 

Въпреки това, обаче HMD Global не продават устройството на атрактивния американски пазар. Внушителният брой потребители в страната са сериозна бизнес възможност, която компанията няма как да подмине. Според информация на AndroidPolice вече работи над версия на Nokia 8.3 5G, която е оптимизирана американската инфраструктура.

Името на въпросното устройство ще бъде Nokia 8 V 5G UW, като представянето вероятно ще стане факт на 9 ноември. Наличието на "UW" в наименованието не е случайно. Това е термин, с който един от най-големите мобилни оператори в САЩ, а именно Verizon използва за промотиране на своята 6GHz mmWave 5G мрежа.

Техническите спецификации вероятно ще бъдат идентични с международната версия на смартфона. Nokia 8.3 5G има голям 6.8-инчов дисплей, 7-нанометров Qualcomm Snapdragon 765G процесор, 8GB RAM и 128GB вградена памет. В задната част има четворна камера с оптика на Zeiss, както и 24МР сензор за селфита отпред.

Батерията е със заряд от 4500mAh, като цената вероятно ще е от порядъка на $699.

 

Още от Digital: 5G смартфоните ще станат масови през 2023 г.