Марк Зукърбърг обяви, че Facebook работи по нова концепция за социалната мрежа и интернет като цяло. Той я нарича „метавселена“, като очаква това да стане факт в близките години, съобщава Pocket-lint. Нека да разгледаме какво представлява тази идея.

 

Любопитно: Ще живеем ли в "метавселена" и какво следва след Facebook

 

Зукърбърг за пръв път я спомена публично пред инвеститорите в края на юли т.г., когато съобщаваше финансовите резултати на Facebook. Тогава той определи идеята като „следващото поколение на интернет и следващата глава на нашата компания“.Тази амбициозна концепция ще изисква огромни инвестиции, като Facebook вече харчи „милиарди“ за нея.

 

 

„В близките години очаквам, че разбирането на хората за нас ще премине от компания за социални мрежи до компания с метавселена. По много начини метавселената е максималното изразяване на социалните технологии. Това е бъдещето, за което работим. Виртуална среда, в която ще сте на едно място с хората в дигитално пространство. Това ще е интернет, в който ще сте вътре, а няма да го гледате отвън“, казва Зукърбърг.

Концепцията му звучи объркващо, но ясно подсказва, че Зукърбърг очаква технологията за виртуална реалност да има основна роля. Той иска интернет да е своеобразно изживяване, което обединява хората в общи виртуални светове. Метавселената не е прищявка на Зукърбърг. Той казва, че вече се работи по нея, назначават се хора за проекта и директорите на компанията споменават думата многократно.

 

 

Как ще работи метавселената?

Според Зукърбърг метавселената на Facebook трябва да е достъпна от всякакви устройства и различни приложения. В нея потребителите ще могат да работят, да играят на игри, да прекарват време с приятели. Ще може да се използва за сърфиране из интернет страници, но и „за неща, които днес не изглеждат възможни в Интернет като танцуване“. Хората ще могат да си направят и дигитални образи, чрез които да се изразяват и взаимодействат с метавселената.

 

 

Кой друг работи по такъв проект?

Концепцията не е нова. Много компании през годините са искали да направят виртуален свят, в който да може всичко. Именно затова Facebook придоби Oculus. Самият Зукърбърг също казва, че няма как само една компания да създаде метавселена.

Ще е нужна съвместна работа, защото ще трябва да се създават стандарти, технологии, протоколи, системи и т.н. Всичко ще трябва да е ново, съвместимо с широк набор от устройства и услуги и подходящо за всеки потребител.

 


Също така нищо не спира други компании да решат да разработят своя конкурентна метавселена. Microsoft, Nvidia, Epic Games и други компании вече са коментирали подобни технологии.

Друга теория е, че метавселената вече е факт. Има множество платформи и услуги, които можем да използваме от едно устройство. Въпрос на време е да се намери начин тези неща да се обединят в общ виртуален свят.

Разработката ще е важна за бъдещето на Facebook. Чрез метавселената компанията ще може да увеличи възможностите за бизнес сфери и доходи, както и да адаптира бизнес модела си към новите технологии. Според мнозина виртуалната реалност е следващият голям хит и Facebook иска да има главна роля в сектора.