Аndroid 12 е следващата версия на операционната система, която продължава да захранва повече от 80% от смартфоните в световен мащаб. Google се стараят да подобряват всеки един аспект от интерфейса и да добавят разнообразие от допълнителни функционалности.

Основната работа върху софтуера обикновено отнема около шест месеца, като Developer Preview версиите на Android 12 ще са налични за разработчиците до края на месеца. Това означава, че по-често ще получаваме актуална информация за подобренията, които ще видим в новия Android.

В продължение на години Google използваха азбучна система в наименованията, както и такива на популярни сладкиши и лакомства. Сред тях попадат предложения като Donut, Eclair, Ice Cream Sandwich, KitKat и др. От компанията също така позволяваха и на потребителите да се включват в подбора на имена преди да се откажат от тази практика.

Премиерата на Android 10, oбаче премахна допълнителните наименования и вместо това започна да използва единствено поредната цифра.

 

 

Въпреки това служителите на Google продължават да спазват традицията и да кръщават новите версии на операционната система на лакомства. Според информация на xda-developers вътрешното кодово име на Android 12 всъщност е "Snow Cane". Отвореният код на операционната система включва много споменавания на "sc", което е съкращение на кодовото име.

Тук е подходящ момент да отбележим, че Android 11 носеше кодовото име "Red Velvet Cake" и съответно разработчиците се сблъскваха в кода с много референции на "rvc". При всички положения е интересно да научим, че хората, които активно разработват операционната система продължават да спазват старата традиция.

Неслучайно една от първите визуализации на Android 12 показва фунийка за сладолед, допълнена от съответната цифра. Ето още няколко подходящи имена, според TheVerge:


    S’mores
    Salted Caramel
    Saltwater Taffy
    Sheet Cake
    Sponge Cake
    Strawberry Shortcake
    Shortbread
    Soufflé
    Sundae
    Sherbet
    Soft Serve
    Stracciatella
    Sugar Cookie
    Samoas
    Snickerdoodle
    Streusel
    Stroopwafel

 

 

Oще от Digital: Android 12 ще позволи да персонализираме цветовите теми на приложенията