Напоследък темата за космическия туризъм е много актуална. Днес все още само безумно богатите могат да си позволят подобно приключение, но в близко бъдеще това ще се промени и ще чуваме за все повече космически пътешествия.

Дали обаче това е нещо, за което трябва да мечтаем или по-скоро трябва да се дистанцираме от подобна идея. Днес вече се говори дори за колонизиране на други планети и интерес към подобни мисии не липсва. Осъзнаваме ли обаче какво ни чака там горе?

Благодарение на Business Insider можем да разберем какво се случва с тялото ни ако не е защитено в Космоса.

 

1. Задушаване

Попадането в открития Космос без скафандър определено ще ви убие. Причината за смъртта би била задушаване от продължителното прекъсване на притока на кислород.

 

2. Загуба на контрола над червата

При остра липса на кислород лесно може да загубите контрол над някои функции на тялото си. Възможни са пристъпи на гадене и повръщане, защото газовете от стомаха и червата веднага се стремят да излязат навън.

 

3. Кипене на кръвта

Колкото по-ниско е налягането, толкова по-ниска е точката на кипене на течностите. Ето защо водата завира много по-бързо на върха на планината, отколкото в подножието ѝ. В космоса, няма налягане, ето защо точката на кипене може лесно да падне до телесната температура. Това означава, че не само вашата слюнка ще заври в устата ви, но и кръвта ви ще кипне.

 

4. Подуване

След около 10 секунди в космоса кожата и тъканта под нея ще започнат да се подуват, тъй като водата в тялото ви след като заври ще се превърне в газ.

 

5. Блокиране на кръвообръщението и спукване на капиляри

Когато кръвта заври тя може да блокира притока на кръв към жизненоважни органи. Това само по себе си може да ви убие. И ако мехурчетата преминават през сърцето ви, това може да доведе до сърдечен удар. Освен това врящата кръв може да спука някои капиляри, в резултат на което се появяват петна като от натъртвания.

 

6. Слънчево изгаряне или замръзване

Температурата в космоса не е постоянна величина, в зависимост от това къде точно сте попаднали вие може или да замръзнете или да получите за секунда слънчево изгаряне.

 

7. Мутиране на клетките

В космоса има радиация. Вредните UV лъчи, гама-лъчите и рентгеновите лъчи може да деформират вашите клетки. Дори ако оцелеете достатъчно дълго в открития космос и някой успее да ви изтегли на борда на совалката, вие все още може да умрете по-късно от радиационно отравяне или рак.