През последните няколко години станахме свидетели на няколко скандала около Facebook. Всички те бяха свързани с неприкосновеността на личния живот и сигурността на потребителите. В резултат на това стартира кампанията #DeleteFacebook.

 

Ако и вие сте изкушени от идеята да изтриете Facebook акаунта си, не пропускйте информацията на Make Use Of. От медията смятат, че много по-разумно да деактивирате Facebook профила си вместо да го изтривате. Но какво означава това?

Разликите между изтриване и деактивиране на Facebook профил

Тези дейности не са взаимозаменяеми. Деактивирането е за хора, които не са напълно сигурни, че искат да напуснат Facebook завинаги. Ако само искате временно да си починете от социалната мрежа, деактивирането е добър вариант, въпреки че не е единственият. Деактивирането означава, че просто избирате да игнорирате Facebook за известно време, тъй като с тази опция профилът ви ще бъде спрян за определено от вас време, но след това можете да си върнете достъпа ди даниите отново.

 

При изтриването няма връщане назад. Изтриването на Facebook профил е завинаги. Ако изтриете профила си, няма да можете да се върнете към него след време и няма да разполагате с онова, което сте получавали или изпращали.

Могат ли хората да ме търсят, ако деактивирам Facebook профила си?

Ако някой извърши търсене с името ви на сайта на Facebook, профилът ви няма да се покаже в резултатите. В този смисъл, деактивирането е като временно изтриване – профилът ви е ‘изчезнал’, но след време можете да се върнете към него.

След деактивирането на Facebook профила ми, моите коментари ще изчезнат ли?

След деактивирането, целият ви потребителски профил изчезва, но коментарите, които сте направили – не. Facebook държи на спомените. Компанията обича да ни кара да сме носталгични към миналите месеци и години и да ни напомня колко дълго сме използвали социалната мрежа. Ето защо вашите коментари няма да изчезнат. Вашето име ще продължо да се показва като обикновен текст (тъй като връзката с профила ви е прекъсната), а изображението на потребителския ви профил се заменя с икона по подразбиране. Ако решите да активирате отново профила си, всички тези публикации ще се появят по стандартния начин.

Мога ли да се откажа след изтриване и да поискам възстановяване на данните си?

Това е възможно в рамките на 90 дни от изтриването. Ако се върнете в рамките на този период и поискате активация, Facebook ви предлага пълно възстановяване, все едно сте извършили само декативация. След изтичането на този период обаче, информацията ви ще бъде напълно изтрита от сървърите на Facebook. Facebook обаче не могат да гарантират, че коментарите и публикациите ви ще бъдат изтрити и няма да се виждат (подобно на случая с декативиран профил) с потребителско име без линк и изображение.

Как да разбера дали някой ме е блокирал?

Ако става въпрос за човек, който е в списъка ви с приятели, той или няма да е вече в него, или няма да получавате отговори от него, ако му пишете. Затова е добре да отидете в профила на общ приятел и да проверите дали съответното лице е там. Ако името му е там, но не можете да отворите профила му, значи профилът не е деактивиран и е вероятно човекът да ви е блокирал. В допълнение, ако не виждате даден профил и използвате функцията за търсене, човека, който ви е блокирал няма да се покаже в резултатите.

Мога ли да използвам Messenger без Facebook?

Може да се притеснявате, че като деактивирате Facebook акаунта си, няма да можете да използвате отделното Messenger приложение. Но не се страхувайте. Всъщност няма значение, дали имате или нямате профил във Facebook, за да използвате Messenger.

 

Когато деактивирате профила си, Facebook ще ви попита дали искате да деактивирате и Messenger. Кажете "не" и информацията ви за приложението ще бъде запазена. Разбира се, може да изберете „да“ и да не използвате повече Messenger приложението. В тези случаи ще се наложи да преинсталирате Messenger след деактивиране на профила си.

 

Ако изтриете Facebook профила си, със сигурност ще трябва да се логнете отново в приложението, макар и с малко по-различен метод. За да направите това, кликнете върху „Not On Facebook?“ и добавете вашето име и телефонен номер. Разрешете му достъп до адресната книга, за да можете да поддържате връзка с контактите си.

Ще могат ли хората да виждат съобщенията ми, ако деактивирам Facebook профила си?

Да, след деактивиране на профила ви, щом натиснете „Send“, съобщението ще отиде направо в пощенската кутия на получателя.  Ако обаче изтриете Facebook акаунта си, предишните ви съобщения ще бъдат маркирани като „Facebook User”.

Как да активирам отново профила си във Facebook?

Ако сте деактивирали профила си във Facebook, всичко, което трябва да направите, е да влезете в него след известно време. Можете да промените паролата си, ако сте я забравили, но след това ще полушите отново достъпа си, тъй като профилът ви все още съществува, както и вашата лична информация и предишни съобщения и коментари.

 

Ако обаче сте изтрили Facebook профила си и решите да го активирате отново в рамките на определените 90 дни, можете да изтеглите копие от всички данни, които Facebook съхранява за вас.

Какво се случва с маркираните снимки след деактивиране на Facebook профила ми?

Тъй като Facebook запазва данните ви за потенциалното ви връщане, таговете в снимките ще продължат да съществуват. Тези тагове обаче ще се превърнат в обикновен текст. Никой няма да може да свърже тези изображения с профила ви. Това важи и за всички други публикации, в които сте тагнати. Ако активирате отново профила си, таговете ще се появят отново, сякаш нищо не се е случило.

 

Вижте 8 полезни трика във Facebook за начинаещи