Microsoft вече успяха да преминат границата от 1 млрд. инсталации на операционната система. Въпреки първоначалните планове се наложи компанията да изчака по-дълго, за да се похвали с този успех. Мнозина анализатори смятат, че Windows се развива с впечатляващи темпове под ръководството на главния изпълнителен директор Сатя Надела.

 

1. Microsoft вече разработва Windows 11

Вече се разпространява ъпдейта към Windows 10 May 2021, като следващата актуализация ще е достъпна през есента. Докато oчакваме да научим повече детайли за подобренията в новата версия на Windows. В момента стартира конференцията Build, в която участват представители на мрежата от разработчици по цял свят.

Събитието се очаква с голям интерес. Шефът на Microsoft потвърди официално, че вече се работи активно над следващата версия на Windows. Той изрази сериозно задоволство от промените, които предстоят, съобщава TechRadar.

 

 

2. Може ли смартфонът ни да бъде проследен, ако GPS е изключен

Проследяването на мобилни телефони е деликатна тема, която винаги витае в обществото. Всички смартфони вече имат GPS и услуги за локализация, които правят откриването на точното местоположение на човек много лесно. Тези функции могат да се изключат, но означава ли това, че така смартфонът не може да бъде проследен?

 

3. Три признака, че един Android смартфон има вирус

Не бива да ви изненадва факта, че смартфоните и таблетите се превърнаха в основна цел за хакерите, тъй като те бавно изместиха лаптопите и настолните компютри и станаха основния ни начин за комуникация и съхранение на важна информация.

Престъпниците от цял свят работят усилено, за да намерят лесен начин да ‘вмъкнат‘ вируси в нашите мобилни устройства, за да могат да откраднат данните ни и да ни причинят неприятности. Със своята отворена екосистема и възможността да се инсталират ненадеждни приложения, Android джаджите са малко по-уязвими по отношение на тези видове заплахи, отколкото устройствата на Apple.

 

 

4. Xiaomi искат да станат най-големия производител на смартфони до 3 години

Xiaomi е компания, която се възползва по най-добър начин от затрудненията на Huawei през последните месеци. Търговските санкции принудиха китайския производител да започне да разработва собствена операционна система. HarmonyOS е бъдещето на компанията, но ще е необходимо време да възстанови загубените си позиции.

В същото време Xiaomi станаха третият най-голям производител на смартфони в света и се утвърдиха като основен конкурент на Samsung и Apple. Скоро ще видим и премиерата на първия гъвкав смартфон на Xiaomi, което ще се превърне в допълнителен източник на приходи.

 

5. Как да скривате харесвания в Instagram и Facebook

Instagram е неизменна част от екосистемата с приложения, която предлага на потребителите. Амбицията на Facebook е да слее Messenger, WhatsApp и Instagram в най-голямата платформа за комуникация. Интеграцията крие сериозни технически предизвикателства, но ще продължи да е неизменна част от стратегията на компанията.

От месеци се провеждат и тестове с опция, която позволява да скриваме харесванията в Instagram и Facebook. Експериментите бяха лиминитирани до малък брой хора, но вече е възможно да се тества от всички акаунти.