Qualcomm продължават активно да обновяват своето портфолио от процесори. Този път компанията се е насочила към интересен пазарен сегмент, а именно устройствата с Windows on ARM. Компанията представи официално Snapdragon 8cx Gen 3, който обещава да подобри работата на лаптопите със 85%.

 

1. Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 3 e 5-нанометров процесор за лаптопи с 85% по-висока производителност

Новият чип е позициониран между Snapdragon 835 и Snapdragon 850. Графичната производителност е подобрена с 60%, в сравнение с предходното поколение. Най-голям принос за тези резултати има 5-нанометровата технология, с която е произведен Snapdragon 8cx Gen 3.

Досега не е имало 5nm хардуер за устройствата с Windows on ARM. Конфигурацията включва четири Cortex-X1 ядра, както и същия брой с Cortex-A78 чип дизайна. Qualcomm твърдят, че това е най-сериозният ъпдейт в тази продуктова категория, тъй като Snapdragon 8cx Gen 3 предлага 40% по-добра скорост на ядро, 85% при Multi-Core и над 60% в GPU представянето. 

 

 

2. Геймърските монитори Huawei MateView GT вече се продават в България

От началото на декември Huawei Consumer Business Group (BG) започва да предлага на българския пазар два нови геймърски монитора от серията Huawei MateView GT – MateView GT 27” и MateView 34”. Те носят характерните за смартфон, таблет и PC сериите Mate на Huawei иновативни технологии, отличително качество и висока надеждност.

 

3. Кои ще са смартфоните с Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 процесор

Qualcomm се присъединиха към MediaTek и са втората компания създала мобилен процесор с 4-нанометрова технология. Транзицията към по-усъвършенстван метод за производство намалява размерите, позволява добавяне на повече транзистори и увеличава производителността. Оптимизациите допринасят и за дългия живот на батерията, което е ключов фактор за избора на потребителите.

Snapdragon 8 Gen 1 ще гарантира с около 20% по-висока производителност при 30% по-ниска консумация на енергия, заради ARM v9 ядрата. Новият процесор подобрява всеки аспект от представянето и включва четири ISP модула с поддръжка на 18-bit и 8K HDR видео. Qualcomm също така са използвали и по-бърз Snapdragon X65 модем за 5G свързаност.

Потребителите очакват с нетърпение премиерата на първите смартфони със Snapdragon 8 Gen 1. Вече знаем детайли за плановете на някои компании, включително, че Samsung Galaxy S22 също ще използва новия процесор на Qualcomm.

 

 

4. Каква ще е цената на Galaxy S21 FE в Европа

Samsung отложиха премиерата на Galaxy S21 FE, който трябваше вече да се продава на световния пазар. Според актуалната информация премиерата ще стане факт през първите седмици на 2022г. По този начин Samsung ще стартират доставките на устройството преди да представят дългоочакваните флагмани от Galaxy S22 серията.

Това означава, че най-вероятно продажбите на Galaxy S21 FE вероятно ще започнат през януари. Докато изчакваме официално потвърждение на Samsung разбираме повече детайли за цените и цветовите конфигурации, които ще ни предложи смартфона.

От WinFuture.de разкриват, че базовата версия на Samsung Galaxy S21 FE ще може да се купи от европейските потребители за €649. Тази сума е за модела, който има 8GB RAM и 128GB вградена памет.

 

5. Все повече бюджетни смартфони на Samsung ще имат водоустойчиво покритие през 2022г.

Samsung отчитат високи продажби на своите предложения от средния клас. Потребителите проявяват голям интерес към Galaxy A серията, заради добрия дизайн и премиум функциите. Традиционно устройствата от серията привличат внимание с някои от иновациите във флагман сериите като Galaxy S смартфоните.

Компанията обръща и внимание на камерите, което е отличителна характеристика в най-атрактивните модели от Galaxy A бранда. Актуалната ситуация в индустрията е пряко свързана  с продължаващия недостиг на компоненти, което допълнително изостри конкуренцията. Популярността на iPhone 13 също се превърна в проблем за Android производителите.

Тези процеси ще накарат Samsung да бъдат доста агресивни в разширяването на влияниeто си през 2022г. Специален акцент в стратегията на компанията ще бъдат смартфоните от бюджетния клас.