Някои уеб сайтове може да поискат достъп до вашето местоположение, за да ви предоставят по-точна информация. Например, ако търсите бензиностанция, услугата която ползвате може да използва текущото ви географско разположение, за да ви покаже станциите, които са в близост до мястото ви, без да ви се налага да въвеждате вашите координати.

 

1. Как да скрием местоположението си от Google Chrome

Информацията за вашето местоположение се взема от браузъра. Интересно ви е как браузърите могат да определят вашето местоположение? По-рано, уебсайтовете използваха IP адреса, за да определят приблизителното ви местоположение, но с HTML5 Geolocation API, уеб браузърите могат по-точно да открият местоположението ви с помощта на GPS, Wi-Fi мрежи, мобилни кули, Bluetooth и IP адреса на компютъра.

 

 

2. Проблем със сигурността на Wi-Fi излага на риск милиони устройства на потребителите

Интернет обществото, в което живеем ни предоставя невероятни възможности да се забавляваме, комуникираме и откриваме информация в интернет. Модерните технологии промениха начина, по който живеем и безжичните мрежи ни заобикалят навсякъде, където отидем. Wi-Fi мрежите са неизменна част от ежедневието ни, особено в интелигентните домове, където свързват все по-голям брой умни джаджи.

Безжичните технологии позволяват да управляваме смарт домакински уреди, Bluetooth високоговорители, мобилни устройства, термостати, климатични системи, докато седим на дивана във всекидневната. За съжаление популярността на Wi-FI предизвиква и голям интерес сред хакерите, тъй като има милиарди устройства, които използват технологията всеки ден.

 

3. Motorola ще представят първият смартфон, който се зарежда от разстояние

Моtorola са един от най-активните производители на смартфони от началото на годината досега. Компанията ще продължи активно да развива Moto G серията от атрактивни устройства. Специален интерес предизвиква една обещаваща технология, която все ще не се използва в мобилната индустрия. Това са методите за безжично зареждане през въздуха.

Вече е стартират съвместен проект с експерти на GuRu Wireless, които специализират изцяло в системите за безжично разпространение на енергия. От Motorola са си поставили за цел да представят първия смартфон, който поддържа технологията. По този начин се надяват да си спечелят важно предимство пред конкурентните производители с Android.

 

 

4. Мicrosoft спират поддръжката на по-старите версии на Windows 10

Microsoft имат репутацията на компанията, която често създава проблеми със софтуерните ъпдейти. Всяка актуализация на Windows 10 предизвиква неочаквани затруднения на потребителите и е обект на сериозни критики. Следващата нова версия на операционната система ще бъде представена през есента под формата на традиционния ъпдейт, който сега се казва Sun Valley.

В този контекст не е изненадващо, че има потребители, които отказват да преминат към нови версии. Ако използвате по-стара конфигурация на Windows 10 е добре да знаете, че момента за актуализация вероятно е настъпил. Причината е, че Microsoft спират официално поддръжката за по-старите разновидности на операционната система, което може да предизвика доста проблеми за някои устройства.

 

5. Смарт часовниците Samsung Galaxy Watch4 и Watch Active4 ще работят с Wear OS

Samsung вече насрочиха голямо събитие, което ще се проведе през юли. Тогава компанията ще представи ново поколение гъвкави смартфони. Основният акцент ще бъдат Galaxy Z Fold 3 и Galaxy Z Flip 3, но портфолиото на компанията ще включва и още две атрактивни устройства. Корейският производител ще привлече вниманието на потребителите с умните часовници Galaxy Watch4 and Watch Active4.

Въпреки, че не е официално потвърдено се очаква устройствата да бъдат показани за първи път на предстоящото събитие. Вече знаем, че Samsung ще пропуснат Galaxy Watch Active3 и ще преминат направо към следващата цифра 4 в наименованието на умни часовник. Любопитно решение на Samsung ще е свързано с операционната система, която този път няма да бъде Tizen OS.