Viber, едно от водещите приложения за комуникация в света, отбелязва 10 години размяна на съобщения между хората по целия свят. Не само приложение, но платформа, която цени поверителността на своите потребители, по същия начин, по който оценява мобилните технологии.

 

1. Viber раздава подаръци по случай 10-годишнината си

Viber стартира през 2010 г. с простата цел да предложи алтернативна среда за комуникация, предоставяща безплатни международни разговори за потребители на мобилни устройства. Оттогава скоростно се развива, разтърсва из основи индустрията и се превръща в цялостна комуникационна платформа.

 

 

2. Google Health Studies е приложение, което позволява да участваме в медицински изследвания

Google непрестанно експериментират с нови софтуерни решения, които уленсяват ежедневието на потребителите. Компанията предлага широка палитра от приложения от фокусираните към любителите на изкуството Google Arts & Culture до платформи с добавена реалност като ARCore.

Стартирането на пандемията насочи вниманието на Google към различни разработки, които могат да подобрят здравословното и емоционалното ни състояние. Повечето от тях имат експериментален характер, но приложението им за следене на COVID-19 вече започна да се тества публично.

 

3. Премиерата на Samsung Galaxy S21 ще е на 14 януари

Samsung вече разкриха плановете си да изместят премиерата на Galаxy S21 през януари. По този начин компанията иска да се конкурира по-успешно с другите производители. Дългоочакваната серия ще включва три модела с различни технически спецификации. Samsung Galaxy S21 Ultra ще е най-интересният модел, който освен извития дисплей се очаква да предложи пет камери и поддръжка за стилуси.

Техническите спецификации на камерите не са известни, но вероятно ни очакват 108МР сензори с впечатляващи възможности за оптично мащабиране. Samsung ще продължат традицията да представят две версии на смартфоните, които ще имат Qualcomm Snapdragon 888  и Samsung Exynos 2100 процесори.

 

 

4. Кой е най-пиратстваният софтуер

Мобилните устройства са предпочитана мишена за киберпрестъпниците, тъй като вече генерират по-голям трафик от настолните компютри. Колкото по-активни сме пред сензорните екрани, толкова по-висок е риска да станем жертва на хакери. Няма как да не сте чували разнообразни съвети, с които да се предпазите от заплахите в онлайн.

Един от подходящите начини да гарантирате своята безопасност е да внимавате какво съдържание изтегляте на своите устройства. Инсталирането на софтуер от нелегитимни източници или дърпането на торенти от съмнителни портали могат да ви създадат множество проблеми.

 

5. Apple разработват собствен модем за смартфони, за да станат независими от Qualcomm

Apple произвеждат собствена серия процесори за смартфоните iPhone, които имат ключово значение за бързата скорост на устройствата от серията. Желанието на компанията да контролира хардуер и софтуера е важен елемент от iOS екосистемата. През последните месеца компанията предприе друга драстична промяна в своята стратегия.

Вече ви съобщихме за подобренията в Аpple M1 процесора, който слага край на дългогодишното партньорство с Intel. Вместо това компанията ще се насочи към разработването на собствени модифицирани процесори, които са базирани на технологиите на ARM. В следващите две години ще виждаме още повече устройства на пазара, които работят с Apple M чиповете.