Google планират сериозни промени в онлайн магазина за приложения. Разработчиците ще трябва да се съобразяват с ново изискване на компанията. Оказва се, че от август 2021г. съдържанието, което се публикува в Google Play ще е необходимо да използва Android App Bundle (AAB) формата, вместо традиционните APK файлове.

 

1. Новите приложения в Google Play ще използват Android App Bundle (AAB) формата вместо APK от август 2021г.

Промените обхващат мобилните приложения качени след 1 август 2021г. и няма да засегнат настоящите заглавия налични в Google Play, които ще запазят сегашния си формат. Все пак разработчиците ще бъдат изправени пред някои затруднения заради твърде краткото време, което имат за преминаване към AAB.

Крайните потребители няма да забележат никаква драстична промяна във функционалността или дизайна на приложенията за Android. Използването на новия стандарт има няколко предимства, които стоят зад решението на Google, съобщава AndroidHeadlines.

Основната разлика е, че Android App Bundle (AAB) файловете са с около 15% по-малки като размер от APК.

 

 

2. Продадоха на търг отворения код на World Wide Web създаден от Тим Бърнърс-Лий като NFT токен за $5.4 млн.

Oригиналните файлове от сорс кода на World Wide Web бяха продадени на онлайн търг, който бе организиран от аукционната къща Sotheby. Уникалната оферта е на Сър Тим Бърнърс-Лий, който е известен като бащата на интернет. Файловете бяха продадени на цена от $5.4 млн. под формата на Non-Fungible Token (NFT).

Идентичността на купувача засега няма да бъде разкрита публично. Самият аукцион стартира на 23 юни, като стартовата цена за уникалния NFT е едва $1000. Най-високата оферта достига до $3.5 млн. като едва в последните 15 минути се появяват по-добри предложения. Така се стига до крайната цена от $5.4 млн, съобщава BBC.

 

3. HP Pavilion Aero 13 е най-лекият лаптоп на компанията

HP aктуализираха портфолиото си от компактни лаптопи с премиум дизайн с новия Pavilion Aero 13. Новият модел използва AMD Radeon хардуер от последно поколение и ще получи ъпдейт към Windows 11 през есента. Най-интересната характеристика са размерите, тъй като Pavilion Aero 13 е най-лекият лаптоп създаван от HP досега.

Теглото е по-малко от 1 килограм и това е първия представител на Pavilion серията, който има изцяло магнезиево покритие. Иновативният дизайн на лаптопа почти премахва рамките около екрана и осигурява съотношение между екрана и тялото от 90%.  Потребителите ще могат да се забавляват с любимите си филми в 2.5K резолюция при съотношение на екрана от 16:10.

 

 

4. Как Motorola направи света на 5G технологиите още по-достъпен

5G свързаността донесе със себе си модерните технологии, които завладяха потребителите изцяло. Изкуственият интелект, виртуалната реалност, безпроблемните връзки в реално време по целия свят и подобрените възможности за сигурност вече са по-достъпни от всякога. За една технологична компания обаче 5G отдавна е факт, а създаването на иновации се е превърнало в традиции.

 

5. Viber вече поддържа добавена реалност (AR)

С  инструментите на Snap като Camera Kit, Creative Kit и Bitmoji, Viber ще интегрира филтри с добавена реалност (AR lenses), ще позволи споделянето им също и в Snapchat и ще добави Bitmoji персонализирани аватари в приложението си.

Филтрите на Viber, разработени от (powered by) Snap, ще предложат за първи път видеосъобщения и снимки с добавена реалност (AR) във Viber. Първоначалният пакет включва 30 филтъра, като животински маски, Viber символи, подводен ефект, шантави котешки маски и др. Компанията планира да добави 300 допълнителни филтъра до края на годината.

Световният фонд за дивата природа (WWF), FC Barcelona и Световната здравна организация (WHO) са сред първите партньори на Viber, които предлагат новите филтри в приложението.