Умните часовници са подходящ аксесоар, който допълва функционалността на смартфоните. Атрактивният дизайн и водоустойчивите покрития са само част от предимствата на този тип джаджи. Новото поколение устройства на водещите производители предлагат разнообразни възможности да следите активността на тялото по време на тренировка. 

В момента можете да откриете множество смарт часовници, предлагащи усъвършенствани функции за следене на сърдечния ритъм, качеството на съня и дори могат да следят кислородната сатурация на кръвта (SpO2). Eкип от учените на University of California, Los Angeles (UCLA) работят съвместно, за да подобрят допълнително възможностите на този тип устройства. 

Идеята им е свързана с разработването на двустранен филм от ново поколение, който засега е предназначен единствено за еднократна употреба. Този компонент предлага интересни възможности, тъй като може да асистира на часовника и да предостави в реално време картина на химическите показатели на човешкото тяло, съобщава NewAtlas.

По този начин учените се надяват да доразвият сегашните инструмент за следене на ключовите показатели на нашия организъм. 

 

 

Детайлният анализ на биохимичните вещества може да разкрие доста подробности за нашето здраве. Неслучайно този тип технология предизвиква все по-голямо внимание сред учените. Така например следенето на кортизола представлява ефективен начин за мониторинг на нивата на стрес. 

В същото време недостиг на лактаt може да се възприеме като признак, че спортистите нямат достатъчно енергия. Всички тези данни могат да бъдат извлечени от потта, благодарение на новия филм на UCLA.

Най-голямото предимство е, че размерите му са достатъчно тънки, за да се постави в долната част на смарт часовник и така да е максимално близо до кожата. Новият филм на учените може да следи още показателите на глюкозата и лактата.

Двустранната му структура на е е случайна, тъй като позволява не само да се извлекат данните, но след това да се конвертират от химически в електрически сигнали. Вече се работи над мобилно приложение, което да анализира информацията и да демонстрира нагледно какви са възможностите на тази технология.

 

Още от Digital: Каква е разликата между смарт часовник и фитнес тракер