Ежедневно чуваме разнообразни съвети от специалистите, които ни помагат да се предпазим от коронавируса. Най-важните от тях са свързани с носенето на защитни маски и поддържането на безопасна дистанция от околните. Aко добавим към това редовната дезинфекция и стоенето вкъщи за достатъчен период от време всеки от нас може да се чувства доста малко по-спокойни за себе си. Търсенето на ваксина вече започна с пълна сила, но за съжаление ще са необходими месеци преди подобен медикамент да бъде достъпен за всички.

 

През последните дни се забелязва тревожната тенденция епидемията от Covid-19 да бъде съсредоточена предимно на европейския континент. Увеличението на случаите в Европа и критичната ситуация в някои страни като Италия, Испания налага да бъдем изключително внимателни. Специалисти по офталмология сега публикуваха онлайн своето експертно мнение свързана с една доста интересна тема, а именно подходящо ли е да носим очила и контактни лещи по време на разпространението на коронавируса сред европейските държави, съобщава Mirror.Co.Uk.

 

 

Д-р Сонал Тули, който е говорител на Американската академия по офталмология сега изрази мнение, че предпазните мерки и здравия разум са достатъчни да сведем до минимум възможността да се заразим с неприятния вирус. Той допълни, че редовното миене на ръце и поддържането на добра хигиена на контактните лещи са важни фактори, които ще ни предпазят ефективно от Covid-19. Не е препоръчително също така да докосвате или търкате очите, устните и очите си. В случай, че носите очила е добре да ги почиствате редовно, за да сте сигурни, че всичко е наред.

 

След като внимателно сте ги почистили трябва да ги подсушите с чиста кърпа за очила. Дори след това е препоръчително да се опитате да ги поддържате максимално чисто през целия ден. Проверявайте всеки път, когато ги поставите на дадена повърхност дали не са замърсени стъклата или рамките. Бъдете внимателни при свалянето и слагането им на лицата, тъй като е трудно да не докоснете лицето или устните си. Ако това се случи просто ги измийте със сапун и вода, за да си спестите допълнителни неприятности. Това важи с пълна сила за хората, които носят контактни лещи.

 

Още от Digital: Защо инстинктивно докосваме лицето си и как да спрем по време на епидемията от COVID19