Идеята да не излизаме от вкъщи и в редките случаи, когато го правим да носим маски и други защитни средства звучеше налудничаво само преди няколко седмици.

За съжаление вече повече от месец е реалност в нашата държава, заради разпространението на коронавирус.

Ежедневно четем или гледаме много препоръки, с които можем да се предпазим от COVID-19. Повечето от тях се обединяват до носенето на маски, честото миене на ръце и дезинфекциране на помещенията.

Може да не сте се замисляли, но се нуждаете от протекция срещу коронавируса и в онлайн пространството.

Google също са обърнали внимание на този проблем със специална публикация в своя официален блог. Всъщност компанията предоставя няколко ценни съвета как да гарантираме сигурността си в интернет, докато продължава кризата с COVID-19.

На пръв поглед това звучи странно, но е факт, че в социалната изолация предпочитаният начин за комуникация е онлайн или с приложения за видеоконференция.

Стоенето вкъщи също така стимулира извършването на повече банкови транзакции, което също може да се превърне в сериозен проблем.

 

Едно от най-важните неща, което препоръчва Google е да разпознаваме фишинг имейлите, които получаваме Това е добра възможност да се спекулира с коронавируса, а и хората са по-склонни да отварят съобщения със съдържание, което е свързано с коронавируса.

Бъдете внимателни и не споделяйте никаква лична информация по този начин. Можете да проверите дали даден URL е легитимен като поставите курсора на мишката или задържите продължително от мобилно устройство.

Специално внимание трябва да се обърне и на приложенията за видеоконференция, които от няколко седмици генерират рекорден трафик.

Добавянето на още едно ниво на верификация към участниците в обажданията е добър начин да се уверите, че само хората, които трябва ще се включат в разговора.

Администраторите на груповите разговори и чатове също така имат инструменти, с които да проверяват информацията за даден потребител, преди да го включат във видеконференцията. Ако бъдете подканени да изтегляте външен софтуер се уверете, че е от легитимен източник преди да го дръпнете.

Периодичната смяна на паролите също е добър начин да гарантирате сигурността на личните си данни по време на пандемията. Google препоръчват още често да правите "Security Checkup" и "Password Checkup" проверки на своите профили.

 

Още от Digital: Google разкри как се променят навиците на потребителите по време на COVID-19 в България