От Yahoo навярно биха искали да забравят 2016 година. Низ от погрешни ходове отведе компанията, която някога беше считана за цар на интернет до дъното на океана.

 

В действителност, ако не бяха лошите новини около компанията (свиване на приходите, инвазивни хакове), Yahoo нямаше изобщо да попада в новинарските заглавия. Ето сега и последната новина за  Yahoo –  компанията позволи на разузнавателните агенции на САЩ да четат потребителските имейли.

 

Oще от Digital: Още през 2014г. служители на Yahoo са знаели, че хакери могат да откраднат личните данни на потребителите

 

Нека да е ясно, не става въпрос за проследяване от терористи или хакери. Yahoo само са решили да предоставят право на правителството на САЩ и вероятно на някои други приятелски правителства да сканира всички входящи имейли по ключови думи и фрази.

 

Това означава, че всички имейли, в които се обсъжда политиката и се филтрират и прочитат от ЦРУ. Представете си, че започнат да ви следят само, защото сте направили безсмислен коментар или сте споделили виц с най-добрия си приятел, който съдържа няколко неволно използвани „страшни думи“.

 

Всичко, което напишем в интернет, публично или частно, е на разположение на всички и може да се използва в съда срещу нас. Още по-лошо е, че това, което напишете не може да бъде изтрито, защото вече е част от вашето електронно досие и е достъпно завинаги на онези, които го имат.

 

Вижте как да изтрием акаунта си в Yahoo

 

За съжаление Yahoo не е единственият ни проблем. Онлайн подслушването съществува почти толкова дълго, колкото самия интернет. Компаниите AT & T, Verizon, Samsung и безброй други бяха хванати в нарушение на правата на неприкосновеност на личния живот много пъти тази година.

Facebook e „злодей на годината, нарушаващ личния ни живот“

Преди две седмици  European Digital Rights (EDRi) – коалиция от организации защитаващи гражданските права на хората, обяви социалния сайт за „злодей на годината, нарушаващ личния ни живот“.

 

Facebook следи съдържанието което споделяме и харесваме, нашите снимки, контакти и нещата, които пишем. Компанията манипулира съдържанието, което виждаме и следи емоциите ни, проследява какво правим на смартфона си, дори може да ни идентифицира в снимки, и много повече.

А какво да кажем за Google?

Google твърди, че иска да ви помогне по всеки възможен начин. Компанията има търсачка, интелигентен термостат, навигационна услуга, видео сайт, място където може да създавате контакти и да публикувате съдържание, и така нататък.

 

Списъкът продължава, но това което те не ни казват е, че те сканират всяка наша дейност в Google услугите, които използваме. Цялата тази информация  става част от нашето „вечно цифрово досие“. Те твърдят, че това е полезно, за да персонализират услугите си, но това е нелепо извинение, не мислите ли?


Google прави всичко възможно, за да разруши правото ни да бъдем забравени. Изглежда, че те знаят буквално всичко за нас, дори и температурата у дома ни.

WhatsApp също следи потребителите си

WhatsApp се притежава от Facebook, а преди няколко седмици Facebook обявиха, че са променили правилата за поверителност на WhatsApp и сега се проследяват всички потребители на услугата.

 

WhatsApp знае с кого разговаряме, по кое време, докато говорим с тези хора къде се намираме,  както и темата на разговора. Може да сме сигурни, че в един момент някой хакер ще успее да пробие защитата на WhatsApp и да направи тази информация публично достояние. Това би могло да всее хаос в нашата работа, нашите взаимоотношения, нашите семейства, и много повече.

Какво следва от тук нататък?

За съжаление, ще се наложи да свикнем с липсата на неприкосновеност на личния живот когато сме онлайн. Това означава, че ще трябва да се научим как да отсяваме съдържанието което качваме и споделяме докато сме в мрежата.

 

Вижте пет приложения за съобщения, които гарантират сигурността ни